Αστρονόμοι έχουν δημιουργήσει ένα νέο λεπτομερή χάρτη του γαλαξία μας

Ο Γαλαξίας μας

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του γαλαξία μας μόλις έχει ολοκληρωθεί. Το ερευνητικό πρόγραμμα ATLASGAL έχει χαρτογραφήσει τη διανομή αστρικής σκόνης και αερίου, προκειμένου να κατανοήσουμε πως και που σχηματίζονται αστέρια.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει μέχρι στιγμής παράγει 70 επιστημονικές εργασίες, και στη τελευταία μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στην  επιστημονική επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics, οι αστρονόμοι συνδύασαν δεδομένα από το πρόγραμμα με παρατηρήσεις από τον δορυφόρο Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για να παράγουν ένα λεπτομερή χάρτη των θέσεων πυκνών περιοχών σχηματισμού άστρων καθώς και τον ακριβή ρυθμό με τον οποίο ο γαλαξίας μας σχηματίζει νέα αστέρια. Σύμφωνα με τη μελέτη  ο γαλαξίας μας παράγει 13 αστέρια με τη μάζα του Ήλιου κάθε 10 χρόνια.

Ο δημιουργία του χάρτη έγινε δυνατή χάρη στο τηλεσκόπιο APEX (Atacama Pathfinder EXperiment telescope) που βρίσκεται στη Χιλή, το οποίο μελετά το σύμπαν σε μήκη κύματος που βρίσκονται μεταξύ των υπέρυθρων και των ραδιοκυμάτων.

Η σύγκριση αυτή δείχνει τις κεντρικές περιοχές του Γαλαξία μας που παρατηρήθηκαν σε διαφορετικά μήκη κύματος

Η σύγκριση αυτή δείχνει τις κεντρικές περιοχές του Γαλαξία μας που παρατηρήθηκαν σε διαφορετικά μήκη κύματος

«Μπορούμε να έχουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις του γαλαξία μας, διότι βρισκόμαστε μέσα σε αυτόν. Έτσι μπορούμε να κοιτάξουμε στις περιοχές όπου γεννιούνται τα αστέρια», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Όταν κοιτάζουμε τον ουρανό με τα μάτια μας βλέπουμε αυτές τις σκοτεινές περιοχές στο Γαλαξία μας. Αυτές οι περιοχές που περιέχουν αστρική σκόνη, είναι ο τόπος όπου αστέρια σχηματίζονται».

Για να κατανοήσουμε το πως ο γαλαξίας μας έχει αλλάξει και πόσο αλλάζει, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια πλήρη απογραφή των εν λόγω περιοχών σχηματισμού άστρων. Ο νέος χάρτης κάλυψε μια περιοχή 420 τετραγωνικών μοιρών του ουρανού, πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πρώτη έρευνα του ATLASGAL.

Παραπομπές

T. Csengeri, A. Weiss, F. Wyrowski, K. M. Menten, J. S. Urquhart, S. Leurini, F. Schuller, H. Beuther, S. Bontemps, L. Bronfman, Th. Henning, N. Schneider. The ATLASGAL survey: distribution of cold dust in the Galactic plane Combination with Planck data. Astronomy and Astrophysics, Volume 585, January 2016. DOI: 10.1051/0004-6361/201526639

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *