Αστρονόμοι ανίχνευσαν τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος

Γαλαξίας Tayna

Χρησιμοποιώντας δύο τηλεσκόπια σε τροχιά, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, αστρονόμοι έχουν βρει τον πιο μακρινό γαλαξία που έχουμε δει ποτέ από το πρώιμο Σύμπαν. Το φως από τον γαλαξία, που ονομάστηκε ο γαλαξίας Tayna, έφυγε περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια μετά την αρχή του Σύμπαντος.

Ο νέος αυτός γαλαξίας, του οποίου το ανεπίσημο όνομα σημαίνει «πρωτότοκο» στην Aymara (η οποία ομιλείται στις Άνδεις και περιοχές της Νότιας Αμερικής), είναι συγκρίσιμος σε μέγεθος με το μεγάλο νέφος του Μαγγελάνου.

Ανήκει σε μια κατηγορία μικρών και αρχικών γαλαξιών του σύμπαντος που μέχρι σήμερα έχουν διαφύγει σε μεγάλο βαθμό την ανίχνευση.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal, ο γαλαξίας Tayna φτιάχνει αστέρια με ρυθμό 10 φορές γρηγορότερα από το μεγάλο νέφος του Μαγγελάνου.

Ο γαλαξίας είναι μέρος μιας ανακάλυψης 22 νέων γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο νεαρό σύμπαν οι οποίοι βρίσκονται σχεδόν στον παρατηρήσιμο ορίζοντα του σύμπαντος.

«Χάρη σε αυτή την ανίχνευση, ήμασταν σε θέση να μελετήσουμε για πρώτη φορά τις ιδιότητες αυτών των εξαιρετικά απομακρυσμένων αντικειμένων τα οποία σχηματίστηκαν λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη», αναφέρουν στη μελέτη οι αστρονόμοι.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να συλλάβουν μια εικόνα του γαλαξία Tayna χάρη σε ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών (MACS J0416.1-2403), που βρίσκεται μεταξύ της Γης και αυτού του απομακρυσμένου γαλαξία. Το σμήνος αυτό των γαλαξιών βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς.

Παραπομπές

Η μελέτη – YOUNG GALAXY CANDIDATES IN THE HUBBLE FRONTIER FIELDS. II. MACS J0416–2403

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *