Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα νέο σύστημα πέντε πλανητών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων πολιτών και επαγγελματιών αστρονόμων αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomical Journal, την ανακάλυψη ενός συστήματος τουλάχιστον πέντε εξωπλανήτων, που περιφέρονται γύρω από το άστρο K2-138 που μοιάζει με τον ήλιο.

Αυτό το πλανητικό σύστημα βρίσκεται περίπου 792 έτη φωτός μακριά από εμάς προς τον αστερισμό του Υδροχόου. Το K2-138, επίσης γνωστό ως 2MASS J23154776-1050590 και EPIC 245950175, είναι ένα ελαφρώς φωτεινό αστέρι τύπου Κ. Είναι ελαφρώς μικρότερο και πιο δροσερό από τον Ήλιο μας και φιλοξενεί τουλάχιστον πέντε μαζικούς πλανήτες: K2-138b, c, d, e και f.

Οι πλανήτες αυτοί είναι όλοι μεταξύ του μεγέθους της Γης και του Ποσειδώνα: ο πλανήτης K2-138b ενδέχεται να είναι βραχώδης, αλλά οι πλανήτες K2-138c, d, e και f πιθανώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες πάγου και αερίου.

Και οι πέντε πλανήτες έχουν περιόδους τροχιάς μικρότερες από δύο εβδομάδες (2,35, 3,56, 5,40, 8,26 και 12,76 ημέρες) και είναι απίστευτα θερμοί με θερμοκρασίες από 427 μέχρι 982 βαθμούς Κελσίου.

Οι πλανήτες εμφανίζονται επίσης να τροχίζουν το αστέρι τους σε ομόκεντρους κύκλους, σχηματίζοντας ένα κοντινό πλανητικό σύστημα, σε αντίθεση με το δικό μας ελλειπτικό, πολύπλευρο ηλιακό σύστημα.

“Η πίστωση για αυτή την πλανητική ανακάλυψη πηγαίνει κυρίως στους επιστήμονες πολίτες – περίπου 10.000 από όλο τον κόσμο – που ανέλυσαν διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα από την αποστολή K2, μια συνέχεια της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Τα μεγέθη και οι τροχιακές αποστάσεις των πέντε νέων πλανητών σε σχέση με τη Γη

“Τα δεδομένα του K2 περιλαμβάνουν καμπύλες φωτός – γραφήματα έντασης φωτός από μεμονωμένα αστέρια στον ουρανό. Μια βουτιά στο αστρικό φως δείχνει μια πιθανή διέλευση ή διέλευση ενός αντικειμένου όπως ένας πλανήτης μπροστά από το αστέρι του”.

Η αρχική αποστολή Kepler κοθοδηγείται κυρίως από μια ειδική ομάδα εκπαιδευμένων επιστημόνων και αστρονόμων, οι οποίοι είχαν την εντολή να αναλύουν εισερχόμενα δεδομένα, να αναζητούν διαμετακομίσεις και να ταξινομούν τους υποψήφιους εξωπλανήτες. Αντίθετα, η αποστολή Κ2 προήλθε κυρίως από αποκεντρωμένες προσπάθειες υπό την καθοδήγηση της κοινότητας επιστημόνων πολιτών.

Το 2017, ο καθηγητής του MIT Ian Crossfield συνεργάστηκε με τον συνάδελφό του αστρονόμο Dr. Jesse Christiansen στο Caltech για να κάνουν τα δεδομένα της αποστολής K2 δημόσια και να συγκεντρώσει όσο περισσότερους εθελοντές κατά την αναζήτηση εξωπλανητών.

Χρησιμοποίησαν μια δημοφιλή πλατφόρμα πολιτών-επιστημόνων που ονομάζεται Zooniverse για να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα, που ονομάστηκε Exoplanet Explorers.

Για το νέο τους πρόγραμμα, οι επιστήμονες έτρεξαν πρώτα έναν αλγόριθμο ανίχνευσης σημάτων για να εντοπίσουν πιθανά σήματα διαμετακόμισης στα δεδομένα του K2 και στη συνέχεια κατέστησαν αυτά τα σήματα διαθέσιμα στην πλατφόρμα Zooniverse. Σχεδίασαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να διδάξουν πρώτα στους χρήστες τι πρέπει να αναζητήσουν για να προσδιορίσουν εάν ένα σήμα είναι μια πλανητική διέλευση.

Η προσπάθεια αυτή ταυτοποίησε 44 πλανήτες στο μέγεθος του Δία, 72 πλανήτες στο μέγεθος του Ποσειδώνα, 44 πλανήτες στο μέγεθος της Γης, καθώς και 53 super-Earths.

Παραπομπές

Jessie L. Christiansen et al. The K2-138 System: A Near-resonant Chain of Five Sub-Neptune Planets Discovered by Citizen Scientists. Astronomical Journal (2018). DOI: 10.3847/1538-3881/aa9be0

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *