Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ένα εξωπλανήτη στην κατοικήσιμη ζώνη ενός κόκκινου νάνου, 39 έτη φωτός από τη Γη

Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ένα εξωπλανήτη “υπερ-Γη” στην κατοικήσιμη ζώνη του LHS 1140, ενός μικρού αστεριού περίπου 39 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ανακάλυψη η οποία περιγράφεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

“Αυτός είναι ο πιο συναρπαστικός εξωπλανήτης που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία”, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Ο νέος εξωπλανήτης που ονομάστηκε LHS 1140b, είναι περίπου 1,43 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει διάμετρο 18.221 χιλιόμετρα σε σύγκριση με την διάμετρο της Γης που είναι 12.742 χιλιόμετρα. Ο εξωπλανήτης είναι περίπου 6,6 φορές πιο μαζικός από τη Γη και είναι πιθανόν βραχώδης με πυκνό πυρήνα αποτελούμενο από σίδηρο.

“Μόνο ένας απλός δομικός τρόπος λειτουργίας που αποτελείται από έναν πυκνό πυρήνα σιδήρου που περιβάλλεται από ένα μανδύα πυριτικού μαγνησίου μπορεί να εξηγήσει την παρατηρούμενη μάζα και διάμετρο του νέου εξωπλανήτη”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές .

Το αστέρι που φιλοξενεί τον εξωπλανήτη (LHS 1140) είναι ένας κόκκινος νάνος με περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του Ήλιου. Επίσης γνωστό ως GJ 3053 και 2MASS J00445930-1516166, το αστέρι έχει ηλικία περίπου 5 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ο Ήλιος έχει ηλικία 4.6 δισεκατομμύρια ετών.

Ο LHS 1140b βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι του, η οποία διαρκεί 24.7 ημέρες, σε μια απόσταση περίπου 10 φορές πιο κοντά στο αστέρι του από ότι η Γη στον Ήλιο, ακριβώς στη μέση της κατοικήσιμης ζώνης του LHS 1140, λαμβάνοντας περίπου το μισό φως από ότι η Γη λαμβάνει από τον Ήλιο.

“Για τη ζωή όπως την γνωρίζουμε για να υπάρχει, ένας πλανήτης πρέπει να έχει υγρά επιφανειακά ύδατα και να διατηρεί μια ατμόσφαιρα. Όταν τα κόκκινα αστέρια νάνοι είναι μικρά, είναι γνωστό ότι εκπέμπουν ακτινοβολία που μπορεί να είναι καταστροφική για τις ατμόσφαιρες των πλανητών που τα τροχίζουν”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Στην περίπτωση αυτή, το μεγάλο μέγεθος του LHS 1140b σημαίνει ότι ένας ωκεανός μάγματος θα μπορούσε να υπήρχε στην επιφάνεια του για εκατομμύρια χρόνια. Αυτός ο ωκεανός λάβας, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ατμό στην ατμόσφαιρα για πολύ καιρό μετά που το αστέρι θα είχε ηρεμήσει στην τρέχουσα, σταθερή λάμψη του, αναπληρώνοντας τον πλανήτη με νερό”.

“Οι παρούσες συνθήκες του κόκκινου νάνου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές – το LHS 1140 περιστρέφεται πιο αργά και εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία υψηλής ενέργειας από άλλα παρόμοια αστέρια χαμηλής μάζας”.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον εξωπλανήτη LHS 1140b χρησιμοποιώντας το παρατηρητήριο MEarth-South, ένα σύνολο οκτώ ίδιων τηλεσκοπίων 16 ιντσών που παρακολουθούν μικρά αστέρια (με λιγότερο από το 33 τοις εκατό του μεγέθους του Ήλιου), που βρίσκονται μέσα σε 100 έτη φωτός απόσταση από το αστέρι μας.

Παραπομπές

J.A. Dittmann et al. A temperate rocky super-Earth transiting a nearby cool star. Nature (2017). DOI: 10.1038/nature22055

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *