Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης 39 έτη φωτός μακριά

GJ1132b

Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ένα νέο βραχώδη εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι περίπου 39 έτη φωτός μακριά.

Ο νέος αυτός εξωπλανήτης, που ονομάστηκε GJ 1132b, περιφέρεται γύρω από ένα ερυθρό νάνο που είναι γνωστός ως GJ 1132 (Gliese 1132), ο οποίος είναι μόνο το 1/5 του μεγέθους του Ήλιου. Το αστέρι είναι επίσης πιο δροσερό και πιο αμυδρό από τον Ήλιο μας, εκπέμποντας μόλις το 1/200 του φωτός που εκπέμπει ο Ήλιος.

Ο εξωπλανήτης GJ 1132b κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του κάθε 1,6 ημέρες σε μια απόσταση δυο εκατομμυρίων χιλιομέτρων περίπου. Ως αποτέλεσμα ο πλανήτης έχει θερμοκρασία επιφάνειας 232 βαθμών κελσίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που περιγράφουν τον νέο εξωπλανήτη στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ο GJ 1132b είναι πιθανόν να είναι παλιρροιακά κλειδωμένος, που σημαίνει ότι έχει μόνιμη ημέρα και νύχτα, με το ίδιο ημισφαίριο να κοιτάζει πάντοτε το άστρο του, με τον ίδιο τρόπο που η Σελήνη είναι παλιρροιακά κλειδωμένη με τη Γη.

Οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο εξωπλανήτης είναι περίπου 1,2 φορές το μέγεθος της Γης, με διάμετρο περίπου 14,800 χιλιομέτρων, και η μάζα του είναι 1,6 φορές τη μάζα της Γης. Δεδομένου του μεγέθους και της μάζας του, οι αστρονόμοι μπορούν να υπολογίσουν την πυκνότητά του και θεωρούν ότι είναι βραχώδης, όπως ο δικός μας πλανήτης.

Ο εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε από το MEarth-South Observatory, ένα από τα οκτώ ρομποτικά τηλεσκόπια που βρίσκονται στο παρατηρητήριο Cerro-Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή και τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εξωπλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ερυθρούς νάνους και είναι βραχώδεις.

Παραπομπές

Η μελέτη – A rocky planet transiting a nearby low-mass star

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *