Αστρονόμοι εντόπισαν ένα νέο γαλαξία που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον δικό μας

Milky Way

Αστρονόμοι έχουν ανιχνεύσει ένα νάνο γαλαξία ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον δικό μας γαλαξία (Milky Way), του οποίου η τροχιά εκτείνεται μακρύτερα από σχεδόν όλων των άλλων δορυφόρων του γαλαξία μας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, μπορεί να ανήκει σε μια μικρή ομάδα γαλαξιών που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τον δικό μας.

Μεγάλοι γαλαξίες όπως τον δικό μας, μεγάλωσαν στο μέγεθος που βρίσκονται τώρα όταν συγχωνεύθηκαν με μικρότερους γαλαξίες, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις. Οι προσομοιώσεις δείχνουν επίσης ότι ολόκληρες ομάδες γαλαξιών μπορούν να συγχωνευτούν σε έναν μεγαλύτερο συγχρόνως. Τα καλύτερα παραδείγματα στη κοσμική μας γειτονιά είναι το μεγάλο και μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, οι δυο φωτεινότεροι δορυφόροι του γαλαξία μας, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται σε τροχιά ο ένας από τον άλλο.

Περίπου πενήντα γνωστοί γαλαξίες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον δικό μας. Ο μεγαλύτερος από την άποψη του εύρους είναι ο Τοξότης νάνος, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1994, αλλά είναι μεγάλος μόνο και μόνο επειδή η βαρύτητα του γαλαξία μας τον διαλύει. Οι επόμενοι δυο μεγαλύτεροι είναι τα δυο Νέφη του Μαγγελάνου.

Τώρα οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει ένα νέο γαλαξία περίπου 380 έτη φωτός μακριά. «Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του γαλαξία μας», αναφέρουν οι αστρονόμοι στη μελέτη τους. Ο νέος αυτός γαλαξίας που ονομάστηκε νάνος Crater 2, δεν είναι ορατός με γυμνό οφθαλμό , αν και μεμονωμένα άστρα στον γαλαξία αυτόν είναι ορατά. Η ομάδα των αστρονόμων ήταν σε θέση να εντοπίσει τον γαλαξία, μέσω της παρατήρησης υπερβολικής πυκνότητας άστρων σε δεδομένα από εικόνες που λήφθηκαν από ένα τηλεσκόπιο στη Χιλή.

Παραπομπές

G. Torrealba, S. E. Koposov, V. Belokurov, M. Irwin. The feeble giant. Discovery of a large and diffuse Milky Way dwarf galaxy in the constellation of Crater. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2016). DOI: arXiv:1601.07178

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *