Αστρονόμοι χαρτογράφησαν 1.2 εκατομμύρια γαλαξίες για να μελετήσουν τις ιδιότητες της σκοτεινής ενέργειας

Sky-Survey

Μια ομάδα από εκατοντάδες φυσικούς και αστρονόμους, έχουν ανακοινώσει σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, τα αποτελέσματα τους από τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους τρισδιάστατους χάρτες των μακρινών γαλαξιών.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν αυτόν τον χάρτη για να διενεργήσουν μια από τις πιο ακριβείς μετρήσεις μέχρι στιγμής της σκοτεινής ενέργειας η οποία οδηγεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.

«Εδώ και πέντε χρόνια συλλέγουμε μετρήσεις από 1,2 εκατομμύρια γαλαξίες, σε πάνω από ένα τέταρτο του ουρανού, για να χαρτογραφήσουμε τη δομή του σύμπαντος σε ένα όγκο 650 κυβικών δισεκατομμυρίων ετών φωτός», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Αυτός ο χάρτης μας επέτρεψε να κάνουμε τις καλύτερες μετρήσεις μέχρι σήμερα των επιπτώσεων της σκοτεινής ενέργειας στη διαστολή του σύμπαντος».

Αυτές οι νέες μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από το πρόγραμμα, Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS), του Sloan Digital Sky Survey-III. Ο χάρτης που έχει δημιουργηθεί επέτρεψε στους επιστήμονες να μετρήσουν τον ρυθμό διαστολής του σύμπαντος και έτσι να καθορίσουν την ποσότητα της ύλης και της σκοτεινής ενέργειας που απαρτίζουν το σημερινό σύμπαν.

Το BOSS μετρά τον ρυθμό διαστολής του σύμπαντος, από τον καθορισμό του μεγέθους των βαρυονικών ακουστικών ταλαντώσεων (ΒΑΤ), στη τρισδιάστατη κατανομή των γαλαξιών. Το αρχικό μέγεθος των ΒΑΤ, καθορίζεται από τα κύματα πίεσης που ταξίδεψαν μέσα από το νεαρό σύμπαν μέχρι τότε που ήταν μόλις 400.000 ετών (το σύμπαν είναι σήμερα ηλικίας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών), όπου σε αυτό το χρονικό σημείο σταθεροποιήθηκαν παράλληλα με την κατανομή της μάζας στο σύμπαν.

Το αποτέλεσμα αυτή της διαδικασίας, είναι ότι οι γαλαξίες έχουν μια ελαφρά «προτίμηση» να διαχωρίζονται από μια χαρακτηριστική απόσταση την οποία οι αστρονόμοι αποκαλούν ακουστική κλίμακα. Το μέγεθος της ακουστικής κλίμακας, 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, έχει εξαίσια καθοριστεί από τις παρατηρήσεις του κοσμικού υποβάθρου μικροκυμάτων από το φως που εκπεμφθεί όταν τα κύματα πίεσης σταθεροποιήθηκαν. Μετρώντας την κατανομή των γαλαξιών από τότε, επέτρεψε στους επιστήμονες να καθορίσουν το πως η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια ανταγωνίστηκαν στη ρύθμιση της διαστολής του σύμπαντος.

Παραπομπές

 Shadab Alam etc. The clustering of galaxies in the completed SDSS-III Baryon Oscillation Spectroscopic Survey: cosmological analysis of the DR12 galaxy sample. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2016). DOI: arXiv:1607.03155

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *