Αστρονόμοι ξετυλίγουν για πρώτη φορά, την εξέλιξη των γαλαξιών

Galaxy M106

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τους αστρονόμους της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, έδειξαν για πρώτη φορά ότι οι γαλαξίες μπορούν να αλλάξουν τη δομή τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Με την παρατήρηση του ουρανού όπως είναι σήμερα, και κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια Hubble και Herschel οι ερευνητές έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γαλαξιών έχουν υποστεί σημαντική «μεταμόρφωση» από τότε που αρχικά σχηματίστηκαν μετά τη μεγάλη έκρηξη (Big Bang).

Παρέχοντας την πρώτη άμεση απόδειξη της έκτασης του μετασχηματισμού αυτού, οι ερευνητές ελπίζουν να ρίξουν φως στις διαδικασίες που προκάλεσαν αυτές τις δραματικές αλλαγές, και ως εκ τούτου να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση της εμφάνισης και των ιδιοτήτων του σύμπαντος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Στη μελέτη τους, η οποία έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας οι ερευνητές παρατήρησαν περίπου 10.000 γαλαξίες που είναι παρών στο σημερινό σύμπαν χρησιμοποιώντας μια χαρτογράφηση του ουρανού που δημιουργήθηκε από τα προγράμματα ATLAS και GAMA.

Οι ερευνητές στη συνέχεια ταξινόμησαν τους γαλαξίες σε δύο βασικές κατηγορίες: επίπεδους, περιστρεφόμενους σε σχήμα δίσκου γαλαξίες (σαν τον δικό μας) και μεγάλους σε σχήμα οβάλ γαλαξίες με σμήνη από άτακτους αστέρες.

Χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια Hubble και Herschel, οι ερευνητές εξέτασαν χρονικά πιο μακριά στο σύμπαν, για να παρατηρήσουν τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν λίγο μετά τη μεγάλη έκρηξη.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι το 83 τοις εκατό όλων των άστρων που σχηματίστηκαν μετά την μεγάλη έκρηξη, και αρχικά βρίσκονταν σε γαλαξίες σε σχήμα δίσκου. Ωστόσο, μόνο το 49 τοις εκατό των άστρων που υπάρχουν στο Σύμπαν σήμερα βρίσκονται σε αυτούς τους δισκοειδές γαλαξίες. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε γαλαξίες σχήματος οβάλ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια μαζική μεταμόρφωση όπου οι γαλαξίες σε σχήμα δίσκου μετατρέπονται σε γαλαξίες σχήματος οβάλ. Η θεωρία πίσω από αυτές τις παρατηρήσεις είναι ότι αυτή η μεταμόρφωση έχει προκληθεί από πολλές κοσμικές καταστροφές, όπου δυο γαλαξίες σε σχήμα δίσκου, που φθάνουν ο ένας στον άλλο, αναγκάστηκαν από τη βαρύτητα να συγχωνευθούν σε ένα ενιαίο γαλαξία, με την καταστροφή των αρχικών τους σχηματισμών και τη δημιουργία μιας τεράστιας συσσώρευσης αστεριών. Μια αντίθετη θεωρία είναι ότι ο μετασχηματισμός ήταν μια πιο ήπια διαδικασία, με τα αστέρια που σχηματίζονται σε ένα δισκοειδή γαλαξία σταδιακά κινούνται προς το κέντρο του γαλαξία δημιουργώντας μια κεντρική συσσώρευση των άστρων.

«Οι γαλαξίες είναι οι βασικές δομικές μονάδες του σύμπαντος, έτσι ώστε αυτές οι μεταμορφώσεις αντιπροσωπεύουν πραγματικά μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και τις ιδιότητες του σύμπαντος τα τελευταία 8 δισεκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Steve Eales, από τη Σχολή Φυσική και Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ και επικεφαλής της ομάδας πίσω από τη μελέτη.

Παραπομπές

Η μελέτη – H-ATLAS/GAMA: quantifying the morphological evolution of the galaxy population using cosmic calorimetry

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *