Αστροφυσικοί κάνουν τα πρώτα βήματα για την διερεύνηση του κλίματος του κοντινού σε εμάς εξωπλανήτη Proxima b

Μια ομάδα αστροφυσικών και μετεωρολόγων, αναφέρει σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics, ότι ξεκίνησαν τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα για την διερεύνηση το πιθανό κλίμα του πρόσφατα ανακαλυφθέντος εξωπλανήτη Proxima Centauri b.

Ο εξωπλανήτης Proxima Centauri b, ή απλά Proxima b, ανακαλύφθηκε το 2016 και περιφέρεται γύρω το Proxima Centauri, ένα κόκκινο νάνο αστέρι, μόνο 4,23 έτη φωτός μακριά.

Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Proxima b είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τη Γη, και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού του, όπου θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια του.

Τώρα οι αστροφυσικοί και οι μετεωρολόγοι, αναφέρουν ότι θα διερευνήσουν το πιθανό κλίμα του Proxima b, προς τον μακροπρόθεσμο στόχο να ανακαλύψουν εάν ο εξωπλανήτης έχει τη δυνατότητα υποστήριξης της ζωής.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την μελέτη του κλίματος της Γης για δεκαετίες, η ερευνητική ομάδα προσομοίωσε το κλίμα του Proxima b έτσι ώστε να έχει παρόμοια ατμοσφαιρική σύνθεση με τον πλανήτη μας.

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης μια πολύ απλούστερη ατμόσφαιρα, που περιλαμβάνει άζωτο με ίχνη διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και παραλλαγές της τροχιάς του πλανήτη. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν και να προχωρήσουν πέρα ​​από προηγούμενες μελέτες.

“Παρουσιάζουμε αποτελέσματα προσομοιώσεων του κλίματος του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη Proxima Centauri b, που εκτελείται χρησιμοποιώντας το μοντέλο Met Office Unified Model (UM)”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Εξετάσαμε τις συνέπειες μίας ατμόσφαιρα που μοιάζει με αυτή τη Γης, όσο και τις συνέπειες μιας απλοποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου και ιχνών διοξειδίου του άνθρακα από την ακτινοβολία που λαμβάνει ο εξωπλανήτης από το Proxima Centauri”.

“Επιπλέον, διερευνήσαμε τις επιδράσεις της τροχιακής εκκεντρικότητας στις πλανητικές συνθήκες χρησιμοποιώντας μια σειρά από εκκεντρότητες που καθοδηγούνται από τους περιορισμούς παρατήρησης”.

Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων της ομάδας έδειξαν ότι ο Proxima b θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να είναι κατοικήσιμος, και θα μπορούσε επίσης να φιλοξενεί ένα εξαιρετικά σταθερό κλίμα.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε πραγματικά αν ο πλανήτης αυτός μπορεί να υποστηρίξει, ή μάλιστα να στηρίξει τη ζωή κάποιου τύπου.

“Εξετάσαμε μια σειρά από διαφορετικά σενάρια για την πιθανή τροχιακή διαμόρφωση του πλανήτη χρησιμοποιώντας μια σειρά προσομοιώσεων”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Εκτός από την εξέταση του πώς θα συμπεριφερόταν το κλίμα εάν ο πλανήτης ήταν κλειστός (όπου μία ημέρα είναι το ίδιο μήκος με ένα χρόνο), εξετάσαμε επίσης πώς μια τροχιά παρόμοια με τον Ερμή, ο οποίος περιστρέφεται τρεις φορές στον άξονά του για κάθε δύο τροχιές γύρω από τον ήλιο (3 προς 2), θα επηρέαζε το περιβάλλον”.

“Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διακρίνει αυτόν τον πλανήτη από τη Γη είναι ότι το φως από το αστέρι του είναι κυρίως κοντά στο υπέρυθρο. Αυτές οι συχνότητες φωτός αλληλεπιδρούν πολύ πιο έντονα με υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που επηρεάζει το κλίμα που εμφανίζεται στο μοντέλο μας”.

Χρησιμοποιώντας το μοντέλο UM, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι κλειστές, όσο και οι 3 προς 2 διαμορφώσεις συντονισμού, είχαν ως αποτέλεσμα περιοχές του Proxima b να είναι ικανές να φιλοξενήσουν υγρό νερό.

Ωστόσο, η προσομοίωση συντονισμού 3 προς 2, οδήγησε σε πιο σημαντικές περιοχές του πλανήτη οι οποίες εμπίπτουν σε αυτό το εύρος θερμοκρασιών. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η προσδοκία μιας έκκεντρης τροχιάς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της κατοικησιμότητας αυτού του πλανήτη.

Παραπομπές

Ian A. Boutle et al. Exploring the climate of Proxima B with the Met Office Unified Model. Astronomy & Astrophysics (2017). DOI: 10.1051/0004-6361/201630020

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *