Ατομικό οξυγόνο έχει ανιχνευθεί στην ατμόσφαιρα του Άρη

Άρης

Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο πλανήτης μας είναι ο μόνος κατοικήσιμος πλανήτης στο Ηλιακό σύστημα. Αν και δεν έχουμε ακόμη ανακάλυψη ζωή οπουδήποτε αλλού, ο πλανήτης Άρης ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα ένα πιθανό μέρος με ζωή.

Έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του, και παρόλο που η ατμόσφαιρα του είναι λεπτή, μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα στα ιζήματα, τα οποία είναι προστατευμένα από την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία.

Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχώς ανακαλύπτουν, ότι ο Άρης ήταν πιθανώς μια φορά πολύ πιο κατοικήσιμος. Πρόσφατα στοιχεία από το διαστημικό σκάφος Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN), έδειξαν ότι η παχιά ατμόσφαιρα που είχε στο παρελθόν σιγά σιγά άρχισε να διαλύεται και να γίνεται πιο λεπτή από την επίδραση μεγάλων ηλιακών καταιγίδων.

Τώρα χρησιμοποιώντας το επιστημονικό παρατηρητήριο SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), διαπίστωσε ότι υπάρχουν ακόμη ίχνη ατομικού οξυγόνου το οποίο βρίσκεται στη σημερινή λεπτή ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

Ατομικό οξυγόνο ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα του Άρη πριν από 40 χρόνια από τις αποστολές Viking και Mariner, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε ξανά ανιχνευτεί. «Το ατομικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics.

Το επιστημονικό παρατηρητήριο SOFIA, είναι ένα ιπτάμενο παρατηρητήριο που συνδέεται με ένα Boeing 747SP και εξετάζει το υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Είναι σχεδιασμένο για να κοιτάζει μέσα στις καρδιές των αστεριών, των πολύπλοκων νεφών αερίου των πλανητικών νεφελωμάτων και τις ατμόσφαιρες πλανητών, τόσο έξω από το ηλιακό μας σύστημα όσο και εκείνων που βρίσκονται εντός του.

Πετώντας μεταξύ 11,3 και 13,7 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, οι εξειδικευμένη ανιχνευτές του παρατηρητηρίου ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν το ατομικό οξυγόνο στη μεσόσφαιρα (ανώτερη ατμόσφαιρα) του Άρη.

Αν και αυτό το ατομικό οξυγόνο απέχει πολύ από το ποσοστό του μοριακού οξυγόνου Ο2, που βρίσκεται στο πλανήτη μας ο οποίος καλύπτεται από βακτήρια και φυτά που το παράγουν μέσω φωτοσύνθεσης, ωστόσο ανακάλυψή του είναι ωστόσο σημαντική: Είναι το βασικό στοιχείο που ελέγχει διάφορες ατμοσφαιρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και ροής μάζας προς και έξω από τον πλανήτη. Επιπλέον, ελέγχει πόση θερμότητα χάνεται από το διοξείδιο του άνθρακα του Άρη.

Τελικά, η παρουσία του επηρεάζει το πόσο γρήγορα η ατμόσφαιρα χάνεται στο διάστημα. Η κατανόηση του ποσοστού του ατομικού οξυγόνου στην ατμόσφαιρα του Άρη θα επιτρέψει στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα γιατί το μεγαλύτερο του μέρος εξαφανίστηκε τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια.

Στη πραγματικότητα οι ερευνητές ανίχνευσαν τη μισή ποσότητα του οξυγόνου που ανέμεναν να βρουν, αλλά μάλλον αυτό οφείλεται σε φυσικές διακυμάνσεις στην ατμόσφαιρα του Άρη. Δεν είναι ακόμα σαφές από που το ατομικό αυτό οξυγόνο προήλθε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχαία ατμόσφαιρα του Άρη πιθανότατα περιείχε πολύ περισσότερο οξυγόνο από ό, τι σήμερα. Κατά πόσον αυτό προήλθε από χημικές  αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα ή πρωτόγονη ζωή στην επιφάνεια, είναι προς το παρόν άγνωστο.

Παραπομπές

Rezac, P. Hartogh, R. Güsten, H. Wiesemeyer, H.-W. Hübers, C. Jarchow, H. Richter, B. Klein, N. Honingh5. First detection of the 63 μm atomic oxygen line in the thermosphere of Mars with GREAT/SOFIA. Astronomy and Astrophysics (2016). DOI: 10.1051/0004-6361/201526377

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *