Βακτήρια χρησιμοποιούν αντιβιοτικά ως μέσο καταστολής άλλων βακτηρίων

5027292

Τα βακτήρια χρησιμοποιούν τα αντιβιοτικά ως όπλο και ακόμα παράγουν περισσότερα αντιβιοτικά, εάν υπάρχουν ανταγωνιστικά βακτήρια κοντά τους. Αυτή είναι μια θεμελιώδης γνώση που μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση νέων αντιβιοτικών. Επιστήμονες του πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στη φύση, τα αντιβιοτικά δρουν ως όπλο ενάντια σε αντίπαλα βακτήρια. Ο Daniel Rozen και ο Gilles van Wezel επικεφαλής της έρευνας έκαναν την ανακάλυψη με τη μέτρηση της δραστικότητας των δεκατριών στελεχών του βακτηρίου Streptomyces που παράγουν αντιβιοτικά. Εξέτασαν πως τα στελέχη συμπεριφέρονταν σε εδάφη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και σε εδάφη φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Βρήκαν ότι στο έδαφος με λίγα θρεπτικά συστατικά και ανταγωνιστικά βακτήρια, τα Streptomyces άρχισαν να παράγουν περισσότερα αντιβιοτικά προκειμένου να προστατεύσουν τις διαθέσιμες πηγές τροφίμων. Προσομοιώσεις σε υπολογιστή έδειξαν πως τα Streptomyces είχαν μια έντονη «κοινωνική αλληλεπίδραση» σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντας την ανταλλαγή γενετικού υλικού και τη δημιουργία νέων βακτηριακών παραλλαγών.

«Η έρευνα αυτή μας προσφέρε σημαντικές γνώσεις σχετικά με την έρευνα για νέα αντιβιοτικά», δήλωσαν οι ερευνητές. «Τα βακτήρια Streptomyces είναι σε θέση να παράγουν τα αντιβιοτικά που επιδιώκουμε, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αυτό αυτόματα. Πρέπει να «αφυπνίσουμε» τα αντιβιοτικά στα βακτήρια αυτά διεγείροντας τα με τον σωστό τρόπο. Αυτή η έρευνα δείχνει πως τα βακτήρια μπορεί να διεγερθούν για να παράγουν τα αντιβιοτικά με την παρουσία ανταγωνιστικών στελεχών», πρόσθεσαν οι δυο ερευνητές.

Συνδέσεις – Links

The Paper – Socially mediated induction and suppression of antibiosis during bacterial coexistence

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *