Βακτήριο στο ανεπαρκώς μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να προκαλέσει παράλυση, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο ανεπαρκώς μαγειρεμένο κοτόπουλο, μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain-Barré, ή GBS,  που είναι η κύρια αιτία πίσω από την νευρομυϊκή παράλυση στον άνθρωπο.

Τα ευρήματα της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Autoimmunity, όχι μόνο δείχνουν το πως αυτό το τροφιμογενές βακτήριο γνωστό ως Campylobacter jejuni, πυροδοτεί το σύνδρομο GBS, αλλά προσφέρουν επίσης νέα στοιχεία για μια θεραπεία.

Αν το κοτόπουλο δεν ψηθεί στην κατάλληλη ελάχιστη θερμοκρασία, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν βακτήρια.

“Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης μας, είναι ότι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο γενετικό υλικό σε συνδυασμό με ένα συγκεκριμένο στέλεχος του Campylobacter για να προκληθεί αυτή η ασθένεια”, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές. “ Το ανησυχητικό είναι ότι πολλά από αυτά τα στελέχη είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και η μελέτη μας δείχνει ότι η αγωγή με ορισμένα αντιβιοτικά θα μπορούσε πραγματικά να επιδεινώσει τη νόσο”.

“Έχουμε παράγει με επιτυχία τρία προκλινικά μοντέλα GBS που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές μορφές του συνδρόμου εμφανίζονται στον άνθρωπο. Τα μοντέλα αυτά μας παρέχουν τώρα μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε το πως ο προσωπικός μας γενετικός τύπος μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς σε ορισμένες μορφές του GBS.

Ένας άλλος τομέας που πρόσφατα προκαλεί ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων, είναι η αύξηση της νόσου που οφείλεται στον ιό Ζήκα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά άλλα βακτήρια και ιοί που σχετίζονται με το σύνδρομο GBS και τα μοντέλα και τα δεδομένα που αναπτύχθηκαν θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την μελέτη αυτών των ύποπτων αιτιών, καθώς και για την εξεύρεση καλύτερων επιλογών θεραπείας και πρόληψης.

Παρά τη σοβαρότητα του GBS, οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και αποτυγχάνουν σε πολλές περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, η χρήση ορισμένων αντιβιοτικών, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιδείνωσαν τις νευρολογικές αποκρίσεις και τις βλάβες, όπως επίσης αύξησε τον αριθμό των ανοσοποιητικών αντισωμάτων που μπορούσαν να επιτεθούν κατά λάθος στα όργανα και τους ιστούς του ασθενή.

Εκείνοι που πάσχουν από GBS μπορεί αρχικά να εμφανίσουν έμετο και διάρροια, αλλά συχνά εμφανίζονται και τα συμπτώματα αυτά από την κατανάλωση κακού φαγητού. Μία έως τρεις εβδομάδες αργότερα, μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα πόδια και τα πόδια. Σταδιακά, η παράλυση μπορεί να εξαπλωθεί στο πάνω μέρος του σώματος και τα χέρια, και ίσως ένας αναπνευστήρας χρειαστεί για την αναπνοή.

Το βακτήριο Campylobacter jejuni μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί άλλες αυτοάνοσες διαταραχές όπως η φλεγνονώδης νόσος του εντέρου και η αρθρίτιδα του Reiter.

Παραπομπές

J.L.St Charles etc. Guillain Barré Syndrome is induced in Non-Obese Diabetic (NOD) mice following Campylobacter jejuni infection and is exacerbated by antibiotics. Journal of Autoimmunity (2016). DOI: dx.doi.org/10.1016/j.jaut.2016.09.003

Campylobacter – World Health Organization

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *