Βιολόγος καταγράφει σε βίντεο ίσως τον μεγαλύτερο λευκό καρχαρία που έχει καταγραφεί ποτέ

deep-blue.jpg.653x0_q80_crop-smart

Ο βιολόγος Mauricio Hoyos Padilla δημοσίευσε στο προφίλ του στο Facebook, ένα βίντεο που δείχνει ίσως τον μεγαλύτερο μεγάλο λευκό καρχαρία που έχει καταγραφεί ποτέ από κάμερα : Ένα θηλυκό καρχαρία περίπου έξι μέτρων που ονομάστηκε Deep Blue.

«Οι περισσότεροι λευκοί καρχαρίες φθάνουν τα 3,6 μέχρι 4 μέτρα σε μήκος», δήλωσε ο Christopher Lowe, βιολόγος καρχαριών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Ένας αρσενικός λευκός καρχαρίας 5,5 μέτρων θεάθηκε στη Γουαδελούπη το φθινόπωρο του 2009 κάτι που κάνει τον Deep Blue σαφώς ένα μεγάλο καρχαρία. Μπορεί όμως να υπάρχει ένας άλλος λόγος για το μέγεθος του καρχαρία αυτού. Απλά με την εμφάνισή της, θα έλεγα ότι είναι έγκυος», πρόσθεσε ο Lowe.

Ο αριθμός των λευκών καρχαριών, ο μεγαλύτερος θηρευτής στη θάλασσα, έχει μειωθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της υπεραλίευσης για τα πτερύγια και τα δόντια τους, αλλά και το ότι πιάνονται στα δίχτυα αλιείας. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης τους κατατάσσει ως ευάλωτους προς εξαφάνιση.

Μια εξαίρεση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου, δύο νέες μελέτες έχουν δείξει ότι το είδος πηγαίνει καλύτερα από ότι αναμενόταν στα ανοικτά των ανατολικών και δυτικών ακτών των ΗΠΑ.

Η συνολική μείωση του πληθυσμού σημαίνει ότι πολλοί λευκοί καρχαρίες δεν φθάνουν σε μεγάλη ηλικία για να έχουν μεγάλο μέγεθος, όπως του Deep Blue.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *