Βιολόγοι εντόπισαν ένα κρίσιμο μόριο το οποίο ρυθμίζει την αναπνοή

Μια ομάδα ερευνητών, αναφέρει σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, ότι έχει εντοπίσει το Connexin26 (Cx26), ως το βασικό μόριο που αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), στο σώμα μας και ενεργοποιεί την αναπνοή.

Τα μόρια Cx26 (επίσης γνωστά ως Gap junction beta-2, GJB2), ανιχνεύουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, και όταν τα επίπεδα φθάσουν σε ένα ορισμένο σημείο, «λένε» στο σώμα μας να αποβάλει το διοξείδιο του άνθρακα και να λάβει οξυγόνο, μια ζωτική για τη ζωή διαδικασία η οποία μας επιτρέπει να αναπνέουμε και δημιουργεί την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Χωρίς αυτή την ουσιαστική μοριακή λειτουργία, τα επιβλαβή επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα θα παρέμεναν στην κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη ή αδύνατη.

Οι μεταλλάξεις των μορίων Cx26 συνδέονται άμεσα με μια σειρά σοβαρών παθήσεων, οι οποίες κυμαίνονται από τη συγγενή κώφωση, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και σοβαρά σύνδρομα τα οποία επηρεάζουν το δέρμα, την όραση και την ακοή.

Καθώς το μόριο Cx26 είναι ζωτικής σημασίας για την καλή αναπνοή, οι άνθρωποι που φέρουν αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο άπνοιας ύπνου.

Ο εντοπισμός αυτών των μεταλλάξεων και η κατανόηση το πως να επαναφέρουμε το μόριο στην κανονική του λειτουργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικές, στοχευμένες και εξατομικευμένες θεραπείες για τον περιορισμό αυτών των κινδύνων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

«Σημαντικά μόρια με καθολικές φυσιολογικές λειτουργίες διαμορφώνονται από την εξέλιξη», αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές. «Έχουμε αξιοποιήσει αυτό το απλό γεγονός για να δείξουμε ότι τα χαρακτηριστικά της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από το μόριο Cx26 είναι σημαντικά και για το σώμα μας πολύ. Αυτό πιθανόν να ανοίξει νέους δρόμους για τον εντοπισμό και την θεραπεία ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο άπνοιας στον ύπνο».

Παραπομπές

Elizabeth de Wolf et al. Evolutionary adaptation of the sensitivity of connexin26 hemichannels to CO2. Proceedings of the Royal Society B (2017). DOI: 10.1098/rspb.2016.2723  

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *