Η διάσπαση της υπερηπείρου Παγγαία, έψυξε τον μανδύα και λέπτυνε τον φλοιό της Γης

Ο ωκεάνιος φλοιός που παράχθηκε από τη Γη σήμερα, είναι σημαντικά λεπτότερος από τον φλοιό που σχηματίστηκε 170 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά τη διάρκεια της υπερηπείρου Παγγαίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

“Ο πιο λεπτός φλοιός σχετίζεται με την ψύξη του εσωτερικού της Γης, και ο οποίος παρακινήθηκε από την διάσπαση της υπερηπείρου Παγγαίας, η οποία χωρίστηκε σε όλες τις Ηπείρους που ξέρουμε σήμερα”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Τα ευρήματα της μελέτης ρίχνουν φως στο πως οι τεκτονικές πλάκες έχουν επηρεάσει την φύξη του μανδύα της Γης σε όλη την γεωλογική ιστορία.

Αυτό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχε συμβεί είναι ότι η υπερήπειρος λειτούργησε ως ένα μονωτικό κάλυμμα. Έτσι όταν η ήπειρος αυτή χωρίστηκε, ο βαθύτερος μανδύας εκτέθηκε στην ατμόσφαιρα και στον ωκεανό άρχισε να ψύχεται πολύ πιο γρήγορα.

Ο μανδύας είναι το πολύ ζεστό, αλλά ως επί το πλείστον σταθερό στρώμα πετρωμάτων που βρίσκεται μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα της Γης. Μάγμα από τον μανδύα σχηματίζει ωκεάνιο φλοιό όταν ανεβαίνει στην επιφάνεια και ψύχεται στα πετρώματα που σχηματίζονται στο κάτω μέρος του πυθμένα.

Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο μανδύας άρχισε να ψύχεται, ένα φαινόμενο που δεν επηρεάζει το κλίμα στην επιφάνεια της Γης και δεν έχει τίποτα να κάνει με το θέμα των βραχυπρόθεσμων ανθρωπογενών αλλαγών στο κλίμα.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι από την διάσπαση της Παγγαίας, ο ρυθμός ψύξης του μανδύα έχει αυξηθεί από 6-11 βαθμούς Κελσίου ανά 100 εκατομμύρια χρόνια, σε 15-20 βαθμούς ανά 100 εκατομμύρια χρόνια. Δεδομένου ότι ψυχρότερες θερμοκρασίες του μανδύα παράγουν γενικά λιγότερο μάγμα, είναι μια διαδικασία που παράγει λεπτότερο σύγχρονο ωκεάνιο φλοιό.

Παραπομπές

Harm J.A. Van Avendonk, Joshua K.Davis, Jennifer L.Harding, Lawrence A. Lawver. Decrease in oceanic crustal thickness since the breakup of Pangaea. Nature Geoscience (2016). DOI: 10.1038/ngeo2849

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *