Η καφεΐνη αλλάζει την αντίληψη της γλυκιάς γεύσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Food Science, η καφεΐνη μετριάζει προσωρινά τους γευστικούς υποδοχείς, καθιστώντας τα τρόφιμα και τα ποτά λιγότερο γλυκά.

“Η καφεΐνη είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης, οι οποίοι προάγουν χαλάρωση και υπνηλία”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Η καταστολή των υποδοχέων αφυπνίζει τους ανθρώπους, αλλά μειώνει την ικανότητά τους να γεύονται τη γλυκύτητα. Η μελέτη μας δείχνει τη διαφοροποίηση της γεύσης στον πραγματικό κόσμο”.

“Όταν πίνετε καφεϊνούχο καφέ, θα αλλάξει πώς αντιλαμβάνεστε τη γεύση – για όσο καιρό διαρκεί αυτό η διαδικασία. Έτσι, εάν τρώτε τροφή αμέσως μετά την κατανάλωση ενός καφεϊνούχου καφέ ή άλλων ποτών με καφεΐνη, πιθανότατα θα αντιληφθείτε διαφορετικά τα τρόφιμα”.

Στην τυφλή μελέτη, 107 συμμετέχοντες ανατέθηκαν σε δύο ομάδες, οι οποίες έλαβαν καφέ χωρίς καφεΐνη, με την πρώτη να συμπληρώνει με 200mg καφεΐνης (περίπου το επίπεδο ενός δυνατού φλιντζανιού καφέ, και την δεύτερη να λαμβάνει εξίσου ίσης ποσότητας πικρής συγκέντρωσης κινίνης.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τα 200mg καφεΐνης το βαθμολόγησαν ως λιγότερο γλυκό. Σε ένα δευτερεύον μέρος της μελέτης, οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν το επίπεδο επαγρύπνησης και εκτίμησαν την ποσότητα καφεΐνης στον καφέ τους.

Περαιτέρω, ανέφεραν την ίδια αύξηση της εγρήγορσης έπειτα από τη λήψη είτε των δειγμάτων με καφεΐνη είτε χωρίς καφεΐνη, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να προβλέψουν εάν είχαν καταναλώσει την αποκαφεϊνωμένη ή την με την καφεΐνη μορφή.

“Νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα φαινόμενο placebo ή εξάρτησης στην απλή ενέργεια της κατανάλωσης καφέ”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Σκεφτείτε το σκυλί του Παβλόφ. Η πράξη της κατανάλωσης καφέ – με το άρωμα και τη γεύση – ακολουθείται συνήθως από εγρήγορση. Έτσι, όλοι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν σε εγρήγορση ακόμα κι αν η καφεΐνη δεν ήταν εκεί”.

“Αυτό που φαίνεται να είναι σημαντικό είναι η δράση του να πίνεις τον καφέ. Ακριβώς η ενέργεια του να σκέφτεσαι ότι έχεις κάνει τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις πιο ξύπνιος, σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ξύπνιος”.

Παραπομπές

Ezen Choo et al. Caffeine May Reduce Perceived Sweet Taste in Humans, Supporting Evidence that Adenosine Receptors Modulate Taste. Journal of Food Science (2017). DOI: 10.1111/1750-3841.13836

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *