Η κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι

cafeine

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine δείχνει για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση καφεΐνης το βράδυ καθυστερεί το εσωτερικό μας κιρκάδιο ρολόι, που μας λέει πότε να ετοιμαστούμε για ύπνο και πότε να ετοιμαστούμε να ξυπνήσουμε. Η ερευνητική ομάδα πίσω από την μελέτη έδειξε ότι η ποσότητα της καφεΐνης σε ένα διπλό εσπρέσο ή αντίστοιχο, τρεις ώρες πριν από τον ύπνο προκάλεσε μια καθυστέρηση 40 λεπτών στο περίπου 24ωρό ανθρώπινο βιολογικό ρολόι.

Η μελέτη επίσης έδειξε για πρώτη φορά πως η καφεΐνη επηρεάζει τη «κυτταρική χρονομέτρηση» στο ανθρώπινο σώμα, ανέφερε ο καθηγητής Kenneth Wright επικεφαλής της μελέτης του Εργαστηρίου του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Μοριακής Βιολογίας στο Καίμπριτζ. Ενώ ήταν γνωστό ότι η καφεΐνη επηρεάζει το κιρκάδιο ρολόι ακόμη μικρών οργανισμών, όπως των φυκιών και μυγών, η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι τα εσωτερικά ρολόγια των ανθρώπινων κυττάρων μπορούν να επηρεαστούν από την πρόσληψη καφεΐνης.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η καφεΐνη, η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία στο κόσμο, έχει μια επίδραση στο ανθρώπινο κιρκάδιο ρολόι», αναφέρει στη μελέτη ο Kenneth Wright. «Προβλέπει επίσης νέες και συναρπαστικές γνώσεις σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης στην ανθρώπινη φυσιολογία».

Παραπομπές

Η μελέτη – Effects of caffeine on the human circadian clock in vivo and in vitro

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *