Κύτταρα στον αμφιβληστροειδή μας, επηρεάζουν άμεσα τον κιρκάδιο μας ρυθμό

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Physiology, ότι έχουν βρει μια νέα ομάδα των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, τα οποία επηρεάζουν άμεσα το βιολογικό μας ρολόι, στέλνοντας σήματα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον καθημερινό κιρκάδιο μας ρυθμό.

Αυτή η νέα κατανόηση του πώς ο κιρκάδιος μας ρυθμός ρυθμίζεται μέσα από το μάτι, θα μπορούσε να ανοίξει νέες θεραπευτικές δυνατότητες για την αποκατάσταση τον βιολογικών ρολογιών ατόμων που πάσχουν από jet lag ταξιδεύοντας ή εργαζόμενοι σε βάρδιες.

Τα βιολογικά ρολόγια συγχρονίζονται στις αλλαγές φωτός-σκοταδιού, και είναι σημαντικά για τη ρύθμιση των μοτίβων της θερμοκρασίας του σώματος, την δραστηριότητα του εγκεφάλου, στη παραγωγή ορμονών και άλλων φυσιολογικών διεργασιών. Η διακοπή αυτού του συγχρονισμού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερικές και καρδιαγγειακές διαταραχές, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ο υπερχιασματικός πυρήνας, είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που συντονίζει τον κιρκάδιο ρυθμό χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά μόρια σηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της νευροορμόνης βασοπρεσσίνης. Ο αμφιβληστροειδής σηματοδοτεί τις αλλαγές του φωτός του περιβάλλοντος στον υπερχιασματικό πυρήνα, αλλά δεν ήταν σαφές για το πώς αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα.

Στη νέα τους μελέτη οι ερευνητές δείχνουν για πρώτη φορά ότι ο αμφιβληστροειδής έχει το δικό του πληθυσμό κυττάρων που εκφράζουν την βασοπρεσσίνη, και τα οποία επικοινωνούν κατευθείαν με τον υπερσχιασματικό πυρήνα και ασχολούνται με τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.

Αυτό δίνει μια εικόνα για το πώς το βιολογικό ρολόι ρυθμίζεται από το φως και θα μπορούσε να ανοίξει νέες θεραπευτικές δυνατότητες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση διαταραγμένων κιρκάδιων ρυθμών μέσα από το μάτι.

Οι ερευνητές μελέτησαν την σηματοδότηση τις πληροφορίες από το φως στον υπερσχιασματικό πυρήνα ποντικιών. Χρησιμοποιώντας μια σειρά φυσιολογικών δοκιμών, έδειξαν ότι τα κύτταρα που εκφράζουν την βασοπρεσσίνη στον αμφιβληστροειδή εμπλέκονται άμεσα στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.

“Τα συναρπαστικά αποτελέσματά μας, δείχνουν προς μια δυνητικά νέα φαρμακευτική οδό για την ρύθμιση του εσωτερικού μας βιολογικού ρολογιού”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Μελέτες στο μέλλον, οι οποίες θα μεταβάλλουν την σηματοδότηση της βασοπρεσσίνης μέσω του ματιού θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη οφθαλμολογικών σταγόνων για την απαλλαγή μας από το jet lag”.

Παραπομπές

Takahiro Tsuji et al. Vasopressin casts light on the suprachiasmatic nucleus. The Journal of Physiology (2017). DOI: 10.1113/JP274025

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *