Χημικοί αναπτύσουν την ένωση DSM265 για την καταπολέμηση της ελονοσίας

malaria

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως μια νέα ένωση για την καταπολέμηση της ελονοσίας είναι έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους.

Στη νέα αυτή μελέτη η οποία δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, αναφέρεται πως αυτή η ένωση είναι η πρώτη που αδρανοποιεί μια κρίσιμη πρωτεΐνη, που το παράσιτο της ελονοσίας χρειάζεται για να επιβιώσει σε διαφορετικά στάδια του πολύπλοκου κύκλου ζωής τους, και είναι κατάλληλο για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Αν οι ανθρώπινες κλινικές δοκιμές είναι επιτυχείς, η ένωση η οποία είναι γνωστή με το ακρωνύμιό της DSM265, θα μπορεί να εντάξει στο οπλοστάσιο των γιατρών ένα νέο εργαλείο για τη πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης από τα μικροσκοπικά παράσιτα που προκαλούν την ελονοσία, μια ασθένεια η οποία μεταδίδεται μέσω κουνουπιών και που σκοτώνει περισσότερα από 500.000 άτομα ετησίως.

Οι προσπάθειες της ομάδας των επιστημόνων προέρχονται από νέες, βελτιωμένες διαδικασίες για τον εντοπισμό και τη βελτιστοποίηση χημικών ενώσεων η οποίες λειτουργούν κατά των παρασίτων της ελονοσίας. Οι επιστήμονες σε αυτή τη διεθνή συνεργασία, (20 ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο), χρησιμοποίησαν την συλλογική τους γνώση και εμπειρία τους για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της ανακάλυψης και της επικύρωσης.

«Αυτή είναι η πρώτη σειρά από μια νέα κατηγορία μορίων που θα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους», δήλωσε ο καθηγητής χημείας Pradipsinh Rathod, ένας από τους πρωτεργάτες και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. «Μέχρι τώρα, οτιδήποτε είχε χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο, ήταν παραλλαγές φαρμάκων τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Rathod.

Η ένωση DSM265 στοχεύει μια κυτταρική πρωτεΐνη η οποία παράγεται από το παράσιτο της ελονοσίας. Αυτά τα παράσιτα βασίζονται σε αυτή την πρωτεΐνη με το ακρωνύμιο DHODH, για την αντιγραφή των γονιδίων τους κατά τη διάρκεια της διαίρεσης. Καθότι η πρωτεΐνη αυτή είναι τόσο σημαντική για το παράσιτο, η νέα αυτή ουσία κατά της ελονοσίας θα μπορούσε να επηρεάσει το παράσιτο σε πολλαπλά στάδια του κύκλου ζωής του, μεταξύ των οποίων και την περίοδο όπου το παράσιτο βρίσκεται στο ανθρώπινο ήπαρ ως ξενιστής.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι επιστήμονες έχουν εγγυηθεί ότι η νέα αυτή ένωση δεν θα στοχεύει την ανθρώπινη εκδοχή της πρωτεΐνης DHODH, η οποία επιτελεί σημαντικό ρόλο στα κύτταρά μας. Η ομάδα του Rathod έκανε περισσότερες από 500 δοκιμές της αρχικής ένωσης και δοκίμασε το πόσο καλά ανέστειλε τα παράσιτα της ελονοσίας στο εργαστήριο. Η 265η έκδοση (DSM265), είναι  η πιο ελπιδοφόρα.

Ο Rathod ελπίζει πως η ανακάλυψη αυτής της νέας ένωσης θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο γρήγορη και πιο συνεργατική διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων σε αυτό που αποκαλεί «το μακροχρόνιο πόλεμο κατά της ελονοσίας»

Συνδέσεις – Links

The Paper – A long-duration dihydroorotate dehydrogenase inhibitor (DSM265) for prevention and treatment of malaria

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *