Η χρόνια στέρηση ύπνου καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αρρωσταίνουν όταν δεν κοιμούνται αρκετά. Τώρα μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, εξηγεί γιατί.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από 11 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων με διαφορετικά μοτίβα ύπνου και ανακάλυψαν ότι το δίδυμο με ύπνο μικρότερης διάρκειας είχε ένα χαμηλότερης δυναμικότητας ανοσοποιητικό σύστημα, σε σύγκριση με τον αδελφό ή αδελφή του.

«Αυτό που η μελέτη μας δείχνει είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν παίρνουμε αρκετό ύπνο. Επτά ή περισσότερες ώρες συνίσταται για βέλτιστη υγεία», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης ήταν η επιλογή των πανομοιότυπων διδύμων από τους ερευνητές, έτσι ώστε να ελέγξουν για τον μεγάλο καθοριστικό γενετικό παράγοντα που παίζει ρόλο στη διάρκεια του ύπνου στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η γενετική αντιπροσωπεύει το 31 με 55 τοις εκατό της διάρκειας του ύπνου και συμπεριφοράς και το περιβάλλον είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο.

Επίσης οι ερευνητές αναφέρουν στη μελέτη τους, ότι πολλά από τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η περιορισμένη χρονικά απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει τους δείκτες φλεγμονής και την μετέπειτα ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Λίγα όμως είναι γνωστά ωστόσο, για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας διάρκειας σύντομων ύπνων κάτω από φυσικές συνθήκες.

Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές με τη χρήση φυσικών συνθηκών, έδειξαν για πρώτη φορά ότι ο μακροχρόνιος σύντομος ύπνος προκαλεί την μη ενεργοποίηση διαδικασιών στον οργανισμό που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση των λευκών αιμοσφαιρίων.

«Τα ευρήματα της μελέτη μας, είναι σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν ότι όταν άτομα που στερούνται τον ύπνο λαμβάνουν ένα εμβόλιο, υπάρχει μια μικρότερη απόκριση αντισωμάτων, όπως επίσης και όταν εκτεθούν σε ένα ρινοϊό είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από τον ιό», αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την επίδραση του ύπνου στη γενική υγεία και την ευεξία, ιδιαίτερα για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος».

Παραπομπές

SA Gharib  et al. Transcriptional Signatures of Sleep Duration Discordance in Monozygotic Twins. Sleep (2017). DOI: 10.1093/sleep/zsw019

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *