Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την ξηρασία, μειώνοντας τις καλλιέργειες αραβόσιτου στην Αφρική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Σχεδόν το 25 τοις εκατό του υποσιτισμένου παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην υποσαχάρια Αφρική, όπου περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το καλαμπόκι ή αραβόσιτο, ως κύρια πηγή τροφής τους.

Ο αραβόσιτος είναι το πιο ευρέως γεωργικό προϊόν στην Αφρική και καλλιεργείται από μικρούς αγρότες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από το νερό της βροχής και όχι της άρδευσης. Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην ξηρασία, και από το 2015 η παραγωγή της έχει μειωθεί δραματικά ως αποτέλεσμα των συνθηκών ξηρασίας σε όλη τη νότια και ανατολική Αφρική.

Τώρα ερευνητές από το ΜΙΤ, έχουν διαπιστώσει ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν θα επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές της ηπείρου, αναμορφώνοντας δραματικά την παραγωγή καλαμποκιού σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξάνονται κατά τον επόμενο αιώνα.

Σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Earth’s Future, οι ερευνητές αναφέρουν ότι, εάν οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη αυξηθούν κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το έτος 2100, ένα μεγάλο μέρος της νότιας Αφρικής και της περιοχής Σαχέλ ακριβώς νότια της ερήμου Σαχάρα (περιφέρειες που συνεισφέρουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής αραβόσιτου στην Αφρική), θα βιώσουν αυξημένη ξηρασία, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών αραβοσίτου σε ορισμένες χώρες κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό.

“Ο αραβόσιτος είναι μια σχετικά ευαίσθητη καλλιέργεια στη ξηρασία, σε μια περιοχή όπου η γεωργική παραγωγή βασίζεται στη βροχή”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Αν στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής έχουμε αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, αυτή είναι αναμφισβήτητα μια από τις χειρότερες περιοχές του κόσμου, όπου θα δούμε πραγματικά αρνητικές επιπτώσεις στην φυτική παραγωγή και υποσιτισμένους πληθυσμούς”.

Η ανάλυση των ερευνητών δείχνει επίσης ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι λιγότερο βέβαιες για τις πιο άνυδρες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που παράγουν πάνω από το 40 τοις εκατό του υποσαχάριου αραβόσιτου της Αφρικής.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα της μελέτη τους, παρέχουν ένα χάρτη για το πώς οι γεωργικές συνθήκες θα αλλάξουν τον επόμενο αιώνα, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος.

Παραπομπές

Amy Dale et al. Climate model uncertainty in impact assessments for agriculture: A multi-ensemble case study on maize in sub-Saharan Africa. Earth’s Future (2017). DOI: 10.1002/2017EF000539

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *