Ο κομήτης P/2016 BA14 που πέρασε κοντά από τη Γη ήταν η τρίτη πιο κοντινή προσέγγιση της κατεγραμμένης ιστορίας

P2016 BA14

Ο κομήτης P/2016 BA14 πέρασε δίπλα από τη Γη στις 22 Μαρτίου και στη πιο κοντινή του απόσταση βρισκόταν περίπου 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, κάνοντας το πέρασμα του, το τρίτο πιο κοντινό στην κατεγραμμένη ιστορία. Εικόνες που λήφθηκαν από ραδιοτηλεσκόπια έδειξαν ότι ο κομήτης έχει διάμετρο 1 χιλιόμετρο.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο Goldstone Solar System στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια για να παρακολουθήσουν τον κομήτη. «Ήμασταν σε θέση να λάβουμε λεπτομερείς εικόνες ραντάρ του πυρήνα του κομήτη κατά τη διάρκεια τριών ημερών στο χρόνο της πλησιέστερης του προσέγγισης», αναφέρει ο Shantanu Naidu, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. «Μπορέσαμε να δούμε χαρακτηριστικά της επιφάνειας του κομήτη τόσο μικρά όσο 8 μέτρα ανά pixel».

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις ο κομήτης P/2016 BA14 φαίνεται να εκτελεί μια περιστροφή γύρω από τον άξονα του μια φορά κάθε 35 έως 40 ώρες.

Για την παρακολούθηση του κομήτη χρησιμοποιήθηκε το υπέρυθρο τηλεσκόπιο της NASA IRTF, που βρίσκεται στο Mauna Kea της Χαβάης. Τα δεδομένα που συλλέγηκαν δείχνουν ότι ο κομήτης αντανακλά λιγότερο από το 3 τοις εκατό του ηλιακού φωτός που πέφτει στην επιφάνειά του.

Παραπομπές

Jet Propulsion Laboratory

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *