Οι κομήτες ίσως έδωσαν το έναυσμα για την εξέλιξη της ζωής στη Γη και ίσως σε άλλους κόσμους

CometImpact

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geochemical Journal, δείχνει ότι οι κομήτες μπορεί να είναι αυτοί που έφεραν τους «σπόρους» για την εμφάνιση της ζωής στη Γη. Μια αμφιλεγόμενη ιδέα, που όμως πήρε μια ώθηση από ένα πρωτοποριακό πείραμα, κατά το οποίο προσομοιώθηκε το κτύπημα ενός κομήτη όπως θα συνέβαινε στη νεαρή Γη.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Rosseta, μέσω του διαστημικού σκάφους Philae, το οποίο προσεδαφίστηκε πάνω στο κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko, ανακάλυψε οργανικές ενώσεις στην επιφάνειά του. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οργανικές ενώσεις βρέθηκαν σε έναν κομήτη. Το 2009, στο διαστημικό σκάφος Stardust της NASA, έστειλε μια κάψουλα πίσω στη Γη, η οποία περιείχε γλυκίνη, ένα αμινοξύ που το σκάφος περισυνέλλεξε καθώς πέρασε μέσω της κοσμικής σκόνης που άφηνε πίσω του ο κομήτης Wild 2.

Στη μελέτη οι ερευνητές έδειξαν ότι η πρόσκρουση ενός κομήτη στη νεαρή Γη, ο οποίος θα περιείχε οργανικές ενώσεις όπως αυτές που περιγράφονται πιο πάνω, θα μπορούσε να δημιουργήσει πεπτίδια, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και όλης της ζωής όπως την ξέρουμε. Δεδομένου ότι οι προσκρούσεις κομητών ήταν συχνότερες στις αρχές του σχηματισμού της Γης, η έρευνα αυτή κάνει νύξη όχι μόνο για την πιθανή προέλευση της ζωής στο πλανήτη μας, αλλά και την δυνατότητα εμφάνισης της ζωής και σε άλλα ουράνια σώματα. Η έρευνα παρουσιάστηκε φέτος στο ετήσιο συνέδριο γεωχημείας Goldschmidt στη Πράγα.

Η ομάδα από το πανεπιστήμιο Nagoya στην Ιαπωνία, πάγωσε ένα μίγμα αμινοξέων, πάγου και forsterite (ένα πυριτικό που βρέθηκε σε κομήτες) με υγρό άζωτο σε περίπου -196 βαθμούς κελσίου. Στη συνέχεια με τη χρήση ενός προωθητικού όπλου πυροβόλησαν το έγκλειστο μίγμα με ταχύτητα έως και 1430 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, προκειμένου να προσομοιώσουν τις συνθήκες της πρόσκρουσης ενός κομήτη στην επιφάνεια της Γης. Μια χημική ανάλυση των δειγμάτων μετά την πρόσκρουση έδειξε ότι το σοκ της πρόσκρουσης προκάλεσε κάποια αμινοξέα να συντεθούν σε πεπτίδια έως τρείς μονάδες μήκος.

«Οι προσκρούσεις κομητών θα μπορούσαν να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη χημική εξέλιξη» δήλωσε η Haruna Sugahara, επικεφαλής της έρευνας. «Είναι πιθανόν οι κομήτες να προκαλούν την σύνθεση πεπτιδίων και σε άλλα σώματα εκτός της Γης, και ότι μπορεί να συμβαίνει χημική εξέλιξη σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους».

Το πείραμα αυτό δείχνει την σημασία των ψυχρών συνθηκών που χρειάζονται για το σχηματισμό των πεπτιδίων, τα οποίο, από τη στιγμή που σχηματίζονται, δεν απαιτούν τόση πολύ ενέργεια για να δημιουργήσουν περισσότερες πιο πολύπλοκες αλυσίδες σε ένα επίγειο ή υδάτινο περιβάλλον.

Παραπομπές

Η μελέτη – Glycine oligomerization up to triglycine by shock experiments simulating comet impacts

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *