Πρόγραμμα υπολογιστή καλύτερο στην αναγνώριση σχεδίων από ότι οι άνθρωποι

640_bird-sketches2

Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έχουν δημιουργήσει το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή που μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα που έχουν σχεδιαστεί καλύτερα από τους ανθρώπους.

Το πρόγραμμα που ονομάστηκε Sketch-a-Net, φέρεται σύμφωνα με τους ερευνητές να έχει καλύτερες επιδόσεις από τον άνθρωπο, καθότι σε δοκιμές που έγιναν αναγνώρισε σωστά το 74,9 τοις εκατό των σκίτσων που του παρουσιάστηκαν. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα πέτυχαν 73,1 τοις εκατό ποσοστό αναγνώρισης των σκίτσων.

Επιπλέον, το πρόγραμμα του υπολογιστή ήταν σημαντικά καλύτερο στην κατανόηση των λεπτομερειών των σκίτσων. Για παράδειγμα, ήταν ικανό να διακρίνει το ακριβές είδος πουλιού που σχεδιάστηκε με ποσοστό 42,5 τοις εκατό σε όλες τις περιπτώσεις σε αντίθεση με τους ανθρώπου που διέκριναν με επιτυχία τα είδη πουλιού με ποσοστό 24,8 τοις εκατό.

«Είναι εκπληκτικό που αυτό το πρόγραμμα μπορεί να φέρει σε πέρας μια εργασία, καλύτερα από ότι οι άνθρωποι μπορούν», δήλωσε ο Timothy Hospedales, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής Υπολογιστών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

«Τα σκίτσα είναι μια ενδιαφέρουσα περιοχή για έρευνα επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους για επικοινωνία, και τώρα με την αύξηση της χρήσης των οθονών αφής, γίνονται και πάλι ένα πολύ κοινό εργαλείο επικοινωνίας», πρόσθεσε ο Timothy.

Η ομάδα πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων μορφών της αλληλεπίδρασης ανθρώπου – υπολογιστή. Για παράδειγμα ένας υπολογιστής θα είναι σε θέση να βρει συγκεκριμένες εικόνες, μετά που ο χρήστης σχεδιάσει τι αυτός ή αυτή ψάχνει στην οθόνη αφής. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναζήτηση λέξεων-κλειδιών, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης σε διάφορα ερευνητικές ή ιατροδικαστικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το ταίριασμα σκίτσων προσώπων που ενέχονται σε εγκλήματα με βάσεις δεδομένων από φωτογραφίες ή κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει πραγματικό τεράστιο αντίκτυπο σε τομείς όπως η εγκληματολογία, χρήσης οθονών αφής και ανάκτησης εικόνων, και τελικά θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την οπτική μας δυνατότητα», δήλωσε ο Timothy.

Συνδέσεις – Links

The Paper – Computer Vision and Pattern Recognition

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *