Η κατανάλωση φυτικών ινών ενισχύει την προστατευτική γελή του εντέρου

Fiber diet

Ορισμένες ουσίες, όπως τα βακτήρια και οι φυτικές ίνες, μπορούν να αλλάξουν τη δομή της προστατευτικής γέλης που βρίσκεται στα έντερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η γέλη επιτρέπει την είσοδο θρεπτικών συστατικών και σε μεγάλο βαθμό αποτρέπει την είσοδο βακτηρίων, προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις. Ρυθμίζει επίσης το πως μερικά φάρμακα φθάνουν σε άλλα μέρη του σώματός μας.

Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως μελετήσει το πως η γέλη μπορεί να υποστεί βλάβη, για παράδειγμα, όταν βακτήρια τρέφονται με την επένδυση του εντέρου. Τώρα στη νέα τους μελέτη, εξετάσουν για πρώτη φορά τη δομή της γέλης και το πως αλλάζει στην παρουσία άλλων ουσιών οι οποίες απαντώνται φυσιολογικά στο έντερο.

Με την εκτέλεση πειραμάτων σε ποντίκια, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των πολυμερών, τα οποία περιλαμβάνουν διαιτητικές ίνες καθώς και θεραπευτικά όπως φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα. Κάποια ποντίκια είχαν διατροφή πλούσια σε πολυμερή και κάποια άλλα (ομάδα ελέγχου), είχαν μια δίαιτα ελεύθερη από πολυμερή.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται συνεστιακή μικροσκοπία ανάκλασης μέτρησαν το πάχος της γέλης εντέρου και το βαθμό στον οποίο η γέλη συμπιέζεται ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολυμερών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποντίκια που είχαν μια δίαιτα υψηλή σε πολυμερή, είχαν ένα πιο συμπιεσμένο στρώμα γέλης.

«Η γέλη είναι ένα σφουγγάρι με τρύπες που αφήνει το υλικό μέσα», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Βλέπουμε ότι τα πολυμερή, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών ινών, μπορούν να συμπιέσουν την γέλη, καθιστώντας δυνητικά τις τρύπες μικρότερες, και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να προσφέρει προστατευτικά οφέλη».

Επιπλέον, οι ερευνητές εφάρμοσαν διαφορετικά είδη πολυμερών, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών ινών όπως η πηκτίνη, η οποία βρίσκεται στο μήλο, κατευθείαν στην γέλη για να δουν την απόκρισή της. Όλα τα πολυμερή που εξετάστηκαν συμπίεζαν το στρώμα αυτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι φυτικές ίνες και τα εντερικά βακτήρια, τα οποία είναι μέρος μιας κοινότητας συλλογικά γνωστή ως μικροβίωμα εντέρου, μπορούν να εργαστούν μαζί για να επηρεάσουν το πώς η εντερική γέλη αλλάζει σχήμα.

Παραπομπές

Sujit S. Dattaa, Asher Preska Steinberga, Rustem F. Ismagilov. Polymers in the gut compress the colonic mucus hydrogel. Proceedings of the National Academy of Sciences (2016). DOI: 10.1073/pnas.1602789113

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *