Η μαγειρική έδωσε στον άνθρωπο τον μεγαλύτερο εγκέφαλο ανάμεσα στα πρωτεύοντα

early humans cooking

Υπάρχει ένας εκπληκτικός απλός λόγος για τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο μεγάλος, μεγαλύτερος ακόμη από τους εγκέφαλους του γορίλα και του ουραγκοτάγκου, των οποίων τα σώματα είναι μεγαλύτερα από τα δικά μας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι μας έγιναν δυνατοί χάρη στο μαγείρεμα.

Στην νέα μελέτη, οι ερευνητές εξηγούν ότι το μαγείρεμα επέτρεψε στους πρώιμους ανθρώπους να ξεπεράσουν το ενεργειακό φράγμα που περιορίζει το μέγεθος των εγκεφάλων των άλλων πρωτευόντων, λαμβάνοντας μέσω αυτού τον μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων από το φαγητό.

«Με το μαγείρεμα, εννοούμε όλη τη διαδικασία παρασκευής τροφίμων, όπως για παράδειγμα την κοπή σε κύβους», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές. « Πάρτε για παράδειγμα ένα ενιαίο καρότο. Αν το φάτε ωμό, θα χρειαστούν 10 με 15 λεπτά έντονης μάσησης και το πεπτικό σας σύστημα θα συλλάβει μόνο το ένα τρίτο περίπου των θερμίδων. Αλλά, αν κοπεί το καρότο και μαγειρευτεί για λίγα λεπτά, διαρκεί μόνο λίγα λεπτά για να καταναλωθεί και το σώμα σας παίρνει το 100 τοις εκατό των θερμίδων.».

Η προέλευση του μαγειρέματος, χρονολογείται από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν με την ανάπτυξη των πρώτων λίθινων εργαλείων. Μεταξύ άλλων, αυτά τα λίθινα εργαλεία ήταν οι πρώτοι μεταποιητές τροφίμων στους ανθρώπους, επιτρέποντας στους προγόνους μας να προετοιμάζουν το φαγητό τους. Αποδεικτικά στοιχεία για την ελεγχόμενη χρήση της φωτιάς εμφανίζονται περίπου 400.000 χρόνια πριν.

Αυτοί οι πρώιμοι χρήστες εργαλείων είχαν εγκεφάλους περίπου στο ίδιο μέγεθος όπως οι γορίλες. Όμως, ξεκινώντας περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι εγκέφαλοι των προγόνων μας άρχισαν να αυξάνονται σταθερά τριπλασιάζοντας σε μέγεθος για τα επόμενα 1,5 εκατομμύρια χρόνια.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι όταν οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι μεγάλωσαν, διατήρησαν τη βασική δομή του εγκεφάλου των πρωτευόντων, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του προμετωπιαίου φλοιού. Η προμετωπιαίος περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για την αφηρημένη σκέψη, τον πολύπλοκο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.  Επίσης τα ευρήματα απορρίπτουν την μακροχρόνια θεωρία η οποία προσπαθούσε να εξηγήσει τις αξιοσημείωτες γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου: ότι η ανθρώπινη εξέλιξη εμπλέκεται στην επιλεκτική επέκταση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αφήσουν την ιδέα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εξαιρετικός», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Ο εγκέφαλος μας είναι βασικά ένας εγκέφαλος ενός πρωτεύον. Επειδή είναι ο μεγαλύτερος εγκέφαλος ανάμεσα στα πρωτεύοντα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό : Έχει το μεγαλύτερο αριθμό των νευρώνων από κάθε άλλο πρωτεύον. Οι άνθρωποι έχουν 16 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με 9 δισεκατομμύρια των γοριλών και των ουραγκοτάγκων και 6 έως επτά δισεκατομμύρια στους χιμπατζήδες. Είναι αξιοσημείωτο, αλλά δεν είναι εξαιρετικό».

Παραπομπές

Mariana Gabia, Kleber Nevesa, Carolinne Masserona, Pedro F. M. Ribeiroa, Lissa Ventura-Antunesa, Laila Torresd, Bruno Motaf, Jon H. Kaasc, Suzana Herculano-Houzel. No relative expansion of the number of prefrontal neurons in primate and human evolution. Proceedings of the National Academy of Sciences (2016). DOI: 10.1073/pnas.1610178113

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *