Δεδομένα από το διαστημικό σκάφος LADDE της NASA επιβεβαιώνουν την ύπαρξη λεπτής ατμόσφαιρας στη σελήνη

ladee-neon

Το διαστημικό σκάφος της NASA, LADEE, που συνετρίβη εσκεμμένα στην επιφάνεια της σελήνης μετά την εξάντληση των καυσίμων του το 2014, συνέλεξε δεδομένα για να απαντηθούν μερικά ερωτήματα σχετικά με το δορυφόρο μας.

Ένα από αυτά αφορά την ατμόσφαιρα της σελήνης, όπου τα δεδομένα επιβεβαιώνουν επιβεβαιώνουν την ύπαρξή της και ότι περιέχει νέον, το ίδιο αέριο που χρησιμοποιείται για το φωτισμό των πινακίδων. Οι αστρονόμοι είχαν κάνει εικασίες σχετικά με την παρουσία ατμόσφαιρας στο φυσικό μας δορυφόρο από τις αποστολές Apollo και τώρα το όργανο NMS (Ουδέτερο Φασματόμετρο Μάζας), που βρισκόταν πάνω στο διαστημικό σκάφος, έχει αποδείξει ότι υπάρχει. Το αέριο είναι σχετικά άφθονο, αν και η ατμόσφαιρα του φεγγαριού είναι πολύ λεπτή, και για αυτό το λόγο ονομάζεται εξώσφαιρα.

Εκτός από το νέον στην εξώσφαιρα υπάρχουν και τα αέριο ήλιο και αργό καθώς και μερικά άλλα. Η κύρια πηγή τους είναι η ηλιακός άνεμος, και η ποσότητά τους αυξομειώνεται με τη πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα από το LADEE δείχνουν επίσης ότι ορισμένες ποσότητες από τα αέρια στην εξώσφαιρα προέρχονται από το ίδιο το φεγγάρι : Η διάσπαση του ραδιενεργού καλίου-40 που βρίσκεται στα σεληνιακά βράχια έχει σαν αποτέλεσμα το αέριο αργό, ενώ το θόριο και το ουράνιο παράγουν ήλιο.

Παραπομπές

NASA’s LADEE Spacecraft Finds Neon in Lunar Atmosphere

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *