Οι δεινόσαυροι βρίσκονταν ήδη σε εξελικτική παρακμή πριν από την πρόσκρουση του αστεροειδή και την τελική τους εξαφάνιση

Δεινόσαυροι

Οι δεινόσαυροι βρίσκονταν ήδη σε εξελικτική παρακμή, δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν από τη σύγκρουση του αστεροειδή ο οποίος τους έδωσε το τελικό πλήγμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τα ευρήματα αυτά , παρέχουν ένα νέο τρόπο κατανόησης της εξέλιξης των δεινοσαύρων. Οι παλαιοντολόγοι προηγουμένως θεωρούσαν ότι οι δεινόσαυροι είχαν μια σταθερή εξελικτική πορεία και είχαν εξαφανιστεί από μια τεράστια σύγκρουση ενός αστεροειδή 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Με την χρήση μια εξελιγμένης στατιστικής ανάλυσης σε συνδυασμό με δεδομένα από το αρχείο των απολιθωμάτων, οι ερευνητές έδειξαν  ότι μερικά είδη δεινοσαύρων είχαν μπει σε διαδικασία εξαφάνισης με ταχύτερο ρυθμό από ότι νέα είδη τα οποία εμφανίζονταν 50 εκατομμύρια χρόνια πριν από την πρόσκρουση του αστεροειδή.

«Η έρευνα μας είναι πρωτοποριακή στο ότι, για άλλη μια φορά, θα αλλάξει την κατανόησή μας για την τύχη των δεινοσαύρων. Ενώ η πρόσκρουση του αστεροειδή ήταν το τελικό κτύπημα, κάτι άλλο είχε ήδη προκαλέσει την μείωση της εξέλιξης νέων ειδών», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Αυτό δείχνει ότι για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν από την τελική κατάρρευση τους, οι δεινόσαυροι είχαν αρχίσει να χάνουν την πρωτοκαθεδρία ως το κυρίαρχο είδος στη Γη».

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι, κυριαρχούσαν επί των χερσαίων οικοσυστημάτων για 150 εκατομμύρια χρόνια, έχασαν κάπως την ικανότητά να δημιουργούν νέα είδη αρκετά γρήγορα. Αυτό πιθανόν να συνέβαλε στην αδυναμία τους να ανακάμψουν από την περιβαλλοντική κρίση που προκλήθηκε από την πρόσκρουση.

Θεωρείται ότι οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης ενός γίγαντα αστεροειδή με τη Γη 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, με την προσθήκη στην ατμόσφαιρα εκατομμυρίων τόνων σκόνης, προκάλεσαν βραχυπρόθεσμη παγκόσμια ψύξη και εκτεταμένη απώλεια της βλάστησης.  Αυτή η οικολογική καταστροφή σήμαινε ότι τα μεγάλα ζώα που ήταν εξαρτημένα από την αφθονία της βλάστησης εξαφανίστηκαν μαζί με τα αρπακτικά που τρέφονταν από αυτά.

Η νέα μελέτη επίσης δείχνει ότι άλλοι παράγοντες, όπως η διάλυση της ηπειρωτικής μάζας γης, η παρατεταμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα και άλλοι οικολογικοί παράγοντες, μπορεί ενδεχομένως να επηρέασαν τη σταδιακή παρακμή των δεινοσαύρων.

Παραπομπές

Manabu Sakamotoa, Michael J. Bentonb, Chris Venditti. Dinosaurs in decline tens of millions of years before their final extinction. Proceedings of the National Academy of Sciences (2016). DOI: 10.1073/pnas.1521478113/-/DCSupplemental.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *