Το DNA απο ένα παγωμένο μαμούθ εμφυτεύθηκε σε κύτταρα ελέφαντα

mammothΟ George Church, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μαζί με την ομάδα του απέσπασαν DNA από τα παγωμένα απομεινάρια ενός μαμούθ, το οποίο βρέθηκε στο νησί Wrangel που βρίσκεται στον αρκτικό Ωκεανό, δημιούργησαν ένα συνθετικό αντίγραφο και το εμφύτευσαν σε κύτταρα ελέφαντα που απομονώθηκαν σε ένα δίσκο petri, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική εμφύτευσης DNA σε κύτταρα, η οποία προσφέρει μεγάλη ακρίβεια. Μέχρι στιγμής, ο καθηγητής αναφέρει αυτά τα κύτταρα του ελέφαντα με το DNA του μαμούθ λειτουργούν τέλεια.

Ο καθηγητής και η ομάδα του δεν ήταν σε θέση να συνθέσουν ολόκληρο το γονιδίωμα του μαμούθ, αλλά επικεντρώθηκαν στην επιλογή γονιδίων τα οποία κωδικοποιούν “χαρακτηριστικά μαμούθ”, όπως μέγεθος αυτιών, πυκνό τρίχωμα και λίπος.

“Δώσαμε προτεραιότητα σε γονίδια τα οποία συσχετίζονται με την αντίσταση στο κρύο, συμπεριλαμβανομένων της τριχοφυΐας, μέγεθος του αυτιού, υποδόριο λίπος και κυρίως αιμοσφαιρίνη”, είπε ο Church στους Sunday Times. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η αιμοσφαιρίνη που βοήθησε τα μαμούθ να επιζήσουν τόσο ψυχρές κλιματικές αλλαγές χιλιάδες χρόνια πριν.

Η τεχνική η οποία χρησιμοποιήθηκε για την εμφύτευση DNA από μαμούθ σε κύτταρα ελέφαντα ονομάζεται CRISPR/Cas9, και παρόλο που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για τη δημιουργία δια γονιδιακών οργανισμών, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει χρησιμοποιηθεί για ένα εξαφανισμένο είδος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρείς ομάδες οι οποίες εργάζονται για την αναβίωση του μαλλιαρού μαμούθ. Πέρα από την ηθική διάσταση του θέματος (είναι πράγματι σωστό να αναβιώσουμε έναν οργανισμό που ήδη έχει εξαφανιστεί επαναφέροντας τον στη σημερινή πανίδα και χλωρίδα), μένει να παρακολουθήσουμε κατά πόσον αυτή η προσπάθεια, αν επιτύχει φυσικά που θα μας οδηγήσει.

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *