Η ντοπαμίνη παίζει ρόλο στην δημιουργία ανθρώπινων δεσμών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν βρει για πρώτη φορά ότι η ντοπαμίνη, ένας ζωτικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο, εμπλέκεται στην δημιουργία δεσμών μεταξύ των ανθρώπων.

«Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει το ρόλο της ντοπαμίνης στη δημιουργία δεσμού, αλλά αυτή είναι η πρώτη επιστημονική απόδειξη ότι εμπλέκεται στην ανθρώπινη δημιουργία δεσμού», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Αυτό δείχνει ότι άλλες έρευνες σε ζώα στον τομέα αυτό θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα στον άνθρωπο επίσης».

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 19 ζευγάρια μητέρας – βρέφους. «Ο βρεφικός εγκέφαλος είναι πολύ διαφορετικός από ενός ώριμου ενήλικου εγκεφάλου. Δεν είναι πλήρως σχηματισμένος», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους».

«Τα βρέφη εξαρτώνται πλήρως από τους φροντιστές τους. Είτε λαμβάνουν αρκετό φαγητό μαζί με το σωστό είδος των θρεπτικών ουσιών, είτε διατηρούνται ζεστά ή δροσερά, είτε λαμβάνουν αρκετή κοινωνική προσοχή, όλα αυτά είναι σημαντικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου».

«Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι μια βιολογική διαδικασία στον εγκέφαλο ενός ατόμου, στην περίπτωση της μητέρας, συνδέεται με συμπεριφορά που δίνει στο βρέφος την κοινωνική συμβολή η οποία θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του εγκεφάλου του κανονικά».

«Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα των γονέων να φροντίζουν τα παιδιά τους, οδηγεί σε βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη υγεία ως ενήλικες και με μεγαλύτερη παραγωγικότητα».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μηχανή η οποία είναι ικανή να εκτελεί δύο τύπους εγκεφαλικής σάρωσης ταυτόχρονα : λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που δρα σε διάφορα συστήματα του εγκεφάλου και η οποία προκαλεί το κίνητρο για την εργασία μέσω της οποία έχουμε ανταμοιβή.

Σύνδεσαν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στις μητέρες με το βαθμό συγχρονισμού με τα βρέφη τους, καθώς επίσης και την ισχύ των συνδέσεων σε ένα δίκτυο του εγκεφάλου που ονομάζεται μέσω δίκτυο αμυγδαλής (medial amygdala network), το οποίο μέσα στην κοινωνική σφαίρα, στηρίζει τους κοινωνικούς δεσμούς.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ντοπαμίνη εμπλέκεται στην δημιουργία ανθρώπινων δεσμών», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.«Σε σύγκριση με τα άλλα θηλαστικά, οι άνθρωποι έχουν μια ασυνήθιστα πολύπλοκη κοινωνική ζωή. Η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων δεσμών δεν μπορεί να συλληφθεί πλήρως σε μη ανθρώπινα ζωικά μοντέλα, ιδίως σε παθολογικούς δεσμούς, όπως η αυτιστική διαταραχή φάσματος ή κατάθλιψη μετά τον τοκετό».

Παραπομπές

Shir Atzil et al. Dopamine in the medial amygdala network mediates human bonding. Proceedings of the National Academy of Sciences  (2017). DOI: 10.1073/pnas.1612233114

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *