Η σκόνη που κάλυψε πρόσφατα τη Μέση Ανατολή φαίνεται να οφείλεται στη δραστηριότητα του ανθρώπου

syria_amo_2015250

Δορυφορική εικόνα που λήφθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015

Δορυφόροι που περιφέρονται γύρω από το πλανήτη μας παρατηρούν συχνά στροβιλισμούς σκόνης πάνω από απομακρυσμένες και ακατοίκητες ερήμους, αλλά τα περισσότερα αυτά γεγονότα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν απαρατήρητα. Αυτό όμως δεν συνέβη με τη μεγάλη καταιγίδα που έπληξε σε μεγάλο βαθμό κατοικημένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η σκόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις δορυφορικές εικόνες πάνω από τη Συρία στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, που λήφθηκαν από το φασματοφωτόμετρο απεικόνισης μέτριας ανάλυσης (MODIS) που βρίσκεται πάνω στον δορυφόρο Agua. Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου (επάνω εικόνα) , ένα παχύ νέφος βρισκόταν πάνω από όλη τη Συρία, την περιοχή Mafraq της Ιορδανίας, και ένα μέρος της μεσογειακής ακτής της Τουρκίας. Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου (κάτω εικόνα), η το νέφος της σκόνης βρισκόταν πάνω από το σύνολο του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Κύπρου και τα Παλαιστινιακά εδάφη. Αλλά είχε μετακινηθεί και νοτιοδυτικά καλύπτοντας τη βορειοανατολική Αίγυπτο και τον Κόλπο του Σουέζ.

Τα δορυφορικά μέσα, ιδίως με τη χρήση του MODIS, έχει βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει τη χωρική έκταση, τα μονοπάτια μεταφοράς καθώς και τις περιοχές των πηγών αυτών των θυελλών σκόνης. Σε μεγάλο βαθμό λόγω του MODIS, τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τι συγκεκριμένα είδη γεωμορφών και περιοχών είναι επιρρεπείς να ξεκινήσουν τεράστιες θύελλες σκόνης, κάτι το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιωμένες μεθόδους για τη πρόβλεψη και σε ορισμένες περιπτώσεις, την άμβλυνση αυτών των εκδηλώσεων.

syria_amo_2015251

Δορυφορική εικόνα που λήφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου

Μια μελέτη του 2012 του ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) διαπίστωσε ότι περίπου το 75 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών σκόνης ήταν φυσικό, ενώ το 25 τοις εκατό ήταν το αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι πηγές σκόνης θεωρήθηκαν φυσικές αν λιγότερο από το 30 τοις εκατό της γης γύρω από μια πηγή σκόνης, χρησιμοποιείται στη γεωργία. Η γεωργία συνδέεται με τις θύελλες σκόνης, καθότι η διατάραξη των  εδαφών, η αφαίρεση του καλύμματος της βλάστησης, η βόσκηση από τα ζώα, και η αποστράγγιση των επιφανειακών υδάτων καθιστά ευκολότερο για τους ανέμους να σηκώσουν και να μεταφέρουν την σκόνη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της πιο πάνω μελέτης οι πηγές της σκόνης που επηρέασε τη Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι ανθρωπογενής. Μια μεγάλη γεωργική περιοχή βορειοανατολικά της Raqqa είναι γνωστή ως μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή σκόνης. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αλυκές κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ιράκ που συμβάλλουν στη σκόνη.

Παραπομπές

MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer)

Μελέτη ΝΟΟΑ – Global-scale attribution of anthropogenic and natural dust sources and their emission rates based on MODIS Deep Blue aerosol products

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *