Η πρώιμη Γη ήταν άγονη, ομαλή και σχεδόν εντελώς κάτω από το νερό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας ήταν εντελώς διαφορετικός από ότι είναι σήμερα. Ήταν άγονος, ομαλός και σχεδόν εξ ολοκλήρου κάτω από το νερό με μερικά μικρά νησιά, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα παλαιότερα γνωστά δείγματα της πρώιμης Γης (έως 4,4 δισεκατομμύρια ετών), τα οποία είναι μικροσκοπικοί κόκκοι ζιρκονίου, που βρίσκονται σε πετρώματα από ψαμμίτη της περιοχής Jack Hills στην Αυστραλία.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν υπήρχαν βουνά και ηπειρωτικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων 700 εκατομμυρίων ετών της Γης ή περισσότερο. Η Γη ήταν ένα πολύ πιο ήσυχο και μονότονο τοπίο”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν ισχυρές ομοιότητες με το ζιρκόνιο από τους τύπους πετρωμάτων που υπερισχύουν για τα επόμενα 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εξελιχθεί η Γη στον πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα πετρώματα ψαμμίτη από την νοτιοανατολική Αυστραλία για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της σύνθεσης ζιρκονίου και του τύπου του μάγματος, έτσι ώστε να σχηματίσουν μια εικόνα το πως έμοιαζε η πρώιμη Γη.

Έπειτα από την ανάλυσή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κρύσταλλοι ζιρκονίου δημιουργήθηκαν με τήξη παλαιότερων βράχων παρά με ιζήματα. Η τήξη των ιζημάτων είναι χαρακτηριστική των μεγάλων ηπειρωτικών συγκρούσεων, όπως τα Ιμαλάια, έτσι σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοια γεγονότα δεν συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων σταδίων της ιστορίας της Γης.

Παραπομπές

A.D. Burnham & A.J. Berry. Formation of Hadean granites by melting of igneous crust. Nature Geoscience (2017). DOI: 10.1038/ngeo2942

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *