Οι πρώιμοι τριλοβίτες είχαν στομάχι, σύμφωνα με νέα μελέτη απολιθωμάτων

Εξαιρετικά διατηρημένα απολιθώματα τριλοβιτών από την Κίνα, που χρονολογούνται στα 500 εκατομμύρια χρόνια πριν, παρέχουν νέα κατανόηση για το το πεπτικό σύστημα αυτών των αρχαίων ζώων.

Στη νέα τους μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δυο τουλάχιστον είδη τριλοβιτών, είχαν εξελίξει δομές στομαχιού 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

“Οι τριβολίτες είναι ένας από τους πρώτους τύπους ζώων που εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό στα απολιθώματα”, αναφέρουν οι ερευνητές. “Τα εξωσκληρίδια τους αποτελούνταν κυρίως από μεταλλικά στοιχεία, και έτσι διατηρήθηκαν πολύ καλά”.

“Αλλά όπως όλα τα απολιθώματα είναι πολύ σπάνια η διατήρηση μαλακών ιστών όπως τα όργανα στους τριλοβίτες, και γι ‘αυτό οι γνώσεις μας για το πεπτικό σύστημα των τριλοβιτών, προέρχεται από ένα μικρό αριθμό δειγμάτων. Το νέο υλικό αυτής της μελέτης διευρύνει πραγματικά την κατανόηση μας”.

Αυτή η φωτογραφία είναι ένα δείγμα του trilobite Palaeolenus lantenoisi από το Guanshan Biota στη νότια επαρχία Γιουνάν της Κίνας. Σπάνια τα εσωτερικά όργανα διατηρούνται σε απολιθώματα, αλλά αυτό το δείγμα δείχνει το πεπτικό σύστημα το οποίο έχει διατηρείθει ως κοκκινωπά οξείδια του σιδήρου. Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από μια “καλλιέργεια” (φουσκωμένη περιοχή στην κορυφή του δείγματος), πλευρικούς αδένες και ένα κεντρικό κανάλι που εκτείνεται κατά μήκος του σώματος. Τα οξείδια σιδήρου που εκτείνονται πέρα από το απολιθωμένο είναι τα υπολείμματα των περιεχομένων του εντέρου που εξωθήθηκαν κατά τη διατήρηση.

Οι τριλοβίτες είναι μια ομάδα εξαφανισμένων θαλάσσιων αρθροπόδων, που ζούσαν για σχεδόν 300 εκατομμύρια χρόνια. Ήταν εξαιρετικά ποικίλο, με περίπου 20.000 είδη, και τα απολιθωμένα τους εξωσκληρίδια, μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από τα 270 δείγματα που αναλύθηκαν στη νέα μελέτη συλλέχθηκαν από ένα λατομείο στο νότιο Κουνμίνγκ της Κίνας.

Προηγούμενες μελέτες υποδηλώνουν ότι υπήρχαν δύο διαμορφώσεις σώματος για τα πεπτικά συστήματα των τριλοβιτών : ένας σωλήνας που εκτεινόόταν κατά μήκος του σώματος του τριλοβίτη με πλευρικούς πεπτικούς αδένες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μεταποίηση του τροφίμου. ή ένα εκτεταμένο στομάχι, που ονομάζεται “καλλιέργεια”, οδηγώντας σε ένα απλό σωλήνα χωρίς πλευρικούς αδένες.

Μέχρι τώρα, μόνο ο πρώτος τύπος είχε αναφερθεί από τους αρχαιότερους τριλοβίτες. Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές πρότειναν ότι η εξέλιξη της “καλλιέργειας” ήρθε αργότερα στην εξελικτική ιστορία των τριλοβιτών και αντιπροσωπεύει έναν ξεχωριστό τύπο πεπτικού συστήματος.

Τα απολιθώματα του κινέζικου τριλοβίτη, από τα οποία περίπου το 20 τοις εκατό των έχουν μαλακή ιστική διατήρηση, χρονολογούνται στη πρώιμη Κάμβρια περιόδο, περίπου 514 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αντίθετα με τα προηγούμενα προτεινόμενα σωματικές διατάξεις, οι ερευνητές εντόπισαν τις “καλλιέργειες” σε δύο διαφορετικά είδη μέσα σε αυτό το υλικό.

Επιπλέον, βρήκαν ένα μόνο δείγμα που έχει τόσο “καλλιέργεια” όσο και πεπτικούς αδένες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξέλιξη των πεπτικών συστημάτων των τριλοβιτών ήταν πιο περίπλοκη από ό, τι είχε αρχικά προταθεί.

Παραπομπές

Melanie J. Hopkins et al. The oldest known digestive system consisting of both paired digestive glands and a crop from exceptionally preserved trilobites of the Guanshan Biota (Early Cambrian, China). PLOS ONE (2017). DOI: 10.1371/journal.pone.0184982

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *