Η Γη έχει ένα άκαμπτο στρώμα πετρωμάτων στο κέντρο του μανδύα

blender3d_earthquartercut

Με μία δημοσίευση στο Nature Geoscience, ερευνητές ανακοίνωσαν πως έχουν ανακαλύψει ένα εξαιρετικά άκαμπτο στρώμα πετρωμάτων στο μανδύα της Γης (το στρώμα λιωμένου πετρώματος που βρίσκεται μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα της Γης), και το οποίο βρίσκεται περίπου στο μέσο του.

“Η Γη έχει πολλά στρώματα, όπως ένα κρεμμύδι. Τα περισσότερα στρώματα ορίζονται από τα πετρώματα που είναι παρόντα σε αυτά. Το νέο αυτό στρώμα όμως δεν ορίζεται τόσο από τα παρόντα πετρώματα αλλά από την αντοχή αυτών των πετρωμάτων”, ανάφερε ο Lowell Miyagi, γεωλόγος στο πανεπιστήμιο της Utah, σε ένα δελτίο τύπου.

Σε αυτή τη περίπτωση, οι ερευνητές γνώριζαν από προηγούμενες μελέτες πως οι τεκτονικές πλάκες (που κρατούν τους ωκεανούς και τις ηπείρους), μερικές φορές γλιστρούν η μία κάτω από την άλλη και βυθίζονται κάτω προς τον μανδύα. Αυτές οι πλάκες τείνουν να σταματούν προσωρινά περίπου 1500km, κάτω από την επιφάνεια της Γης, αλλά κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί.

Χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται diamond anvil (διαμαντένιο αμόνι), ο Miyagi και η ομάδα του εφάρμοσαν τεράστια ποσά πίεσης στα πετρώματα που βρίσκονται συνήθως στο μανδύα. Όταν έφτασαν σε πιέσεις που μιμούνταν τις συνθήκες σε βάθος 1500km, βρήκαν οτι η αντοχή των πετρωμάτων αυξήθηκε 300 φορές περισσότερο σε σχέση με τα ίδια πετρώματα που βρίσκονται πιο ψηλά επίπεδα του μανδύα. Μετά από αυτό το όριο των 1500km, η αντοχή των πετρωμάτων αρχίζει να πέφτει φθάνοντας τις προηγούμενες τιμές, επιτρέποντας στις πλάκες να συνεχίσουν την βύθισή τους.

Αλλά επειδή τα πετρώματα σε αυτό το βάθος των 1500km, είναι τόσο ισχυρά και άκαμπτα, οι τεκτονικές πλάκες καθυστερούν λίγο κατά τη βύθισή τους παραμένοντας μεταξύ χαλαρού πετρώματος και ενός σκληρού και άκαμπτου.

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

1 Response

  1. kostadin burnev says:

    eeeee mastreee tora katalavo ti ginete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *