Οκτώ πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το παρόμοιο με τον Ήλιο αστέρι Kepler-90

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη την ανακάλυψη ενός ογδόου πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Kepler-90, ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο μας, περίπου 2.545 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Δράκων (Draco).

Ο νεοανακαλυφθής πλανήτης, ο οποίος ονομάστηκε Kepler-90i, είναι ένας θερμός, βραχώδης πλανήτης με μέγεθος περίπου 1,3 φορές μεγαλύτερο από της Γης.

Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι Kepler-90 (γνωστό και ως KOI-351, KIC 11442793 και 2MASS 18574403 + 4918185) μία φορά κάθε 14,4 ημέρες και είναι τόσο κοντά στο αστέρι που η μέση θερμοκρασία επιφάνειας θεωρείται ότι υπερβαίνει τους 800 βαθμούς Κελσίου.

Ο εξώτατος πλανήτης σε αυτό το πλανητικό σύστημα, ο Kepler-90h, βρίσκεται σε τροχιά σε παρόμοια απόσταση με το αστέρι του, όπως η Γη βρίσκεται από τον Ήλιο.

“Το σύστημα Kepler-90 είναι σαν μια μίνι έκδοση του ηλιακού μας συστήματος”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Έχουμε μικρούς πλανήτες μέσα και μεγάλους πλανήτες έξω, αλλά όλα είναι πολύ πιο κοντά”.

Η ανακάλυψη έγινε όταν οι ερευνητές μαζί με την ερευνητική ομάδα της Google Google AI, εκπαίδευσαν έναν υπολογιστή για να μάθει πώς να εντοπίζει εξωπλανήτες στις αναγνώσεις φωτός που καταγράφονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA.

Το Kepler-90 είναι ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο, αλλά όλοι οι οκτώ πλανήτες του είναι μαζεμένοι στην ισοδύναμη απόσταση της Γης από τον Ήλιο

Το τεχνητό «νευρωνικό δίκτυο» της ομάδας ανέλυσε μέσω των αρχειακών δεδομένων του Kepler και βρήκε αδύναμα σήματα διέλευσης από έναν προηγουμένως με ερευνημένο πλανήτη σε τροχιά γύρω από το αστέρι Kepler-90.

“Όπως αναμέναμε, υπάρχουν συναρπαστικές ανακαλύψεις που κρύβονται στα αρχειοθετημένα δεδομένα του Kepler, περιμένοντας το σωστό εργαλείο ή τεχνολογία για να τα αποκαλύψει”, αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους οι ερευνητές.

“Το νέο μας εύρημα δείχνει ότι τα δεδομένα μας, θα είναι ένας θησαυρός που θα είναι διαθέσιμος σε καινοτόμους ερευνητές για τα επόμενα χρόνια”.

Ο Kepler-90i δεν ήταν ο μοναδικός εξωπλανήτης ο οποίος ανακαλύφθηκε από νευρωνικό δίκτυο της ομάδας. Στο πλανητικό σύστημα Kepler-80, βρήκαν ένα έκτο πλανήτη.

Αυτός σε μέγεθος της Γης, πλανήτης Kepler-80g και τέσσερις από τους γειτονικούς του πλανήτες σχηματίζουν μια λεγόμενη αλυσιδωτή αλυσίδα, όπου οι πλανήτες κλειδώνονται από την αμοιβαία βαρύτητα τους σε έναν ρυθμικό τροχιακό χορό. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά σταθερό σύστημα, παρόμοιο με τους επτά πλανήτες στο σύστημα TRAPPIST-1.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να εφαρμόσουν το νευρωνικό τους δίκτυο στο σύνολο των δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler με περισσότερα από 150.000 αστέρια.

Παραπομπές

Christopher J. Shallue & Andrew Vanderburg. Identifying Exoplanets with Deep Learning: a Five Planet Resonant Chain around Kepler-80 and an Eighth Planet around Kepler-90. AJ, in press; arXiv: 1712.05044

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *