Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη

Μνήμες

Για πρώτη φορά, επιστήμονες αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, ότι χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της διακρανιακής διέγερσης εναλλασσόμενου ρεύματος για να στοχεύσουν ένα συγκεκριμένο είδος της δραστηριότητας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου και της ενίσχυσης της μνήμης σε υγιείς ανθρώπους.

Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας είναι απασχολημένος με την αποθήκευση και την εδραίωση των πραγμάτων που έμαθε εκείνη την ημέρα και των πραγμάτων που θα χρειαστούμε ως μνήμες ως αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο χρόνο. Για πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους με νευρολογικές παθήσεις, η εξασθένηση της μνήμης μπορεί να είναι ένα εξουθενωτικό σύμπτωμα που επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή με ποικίλους τρόπους.

Τα ευρήματα της νέα μελέτης προσφέρουν μια μη επεμβατική μέθοδο η οποία μπορεί δυνητικά να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους με παθήσεις όπως ο αυτισμός, η νόσος του Alzheimer, η σχιζοφρένεια και η μείζων καταθλιπτική διαταραχή.

Για χρόνια, οι ερευνητές έχουν καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου η οποία ταλαντώνεται ή εναλλάσσεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και η οποία καταγράφεται ως κύματα σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG). Αυτά τα κύματα ονομάζονται άτρακτοι ύπνου, και οι ερευνητές έχουν υποψιαστεί την εμπλοκή τους στην καταλογογράφηση και την αποθήκευση των αναμνήσεων καθώς κοιμόμαστε.

«Αλλά δεν ξέραμε αν οι άτρακτοι ύπνου ενεργοποιούν ή ακόμη προκαλούν την αποθήκευση των αναμνήσεων», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. « Θα μπορούσαν να είναι απλώς υποπροϊόντα άλλων διεργασιών του εγκεφάλου οι οποίες επιτρέπουν ότι μαθαίνουμε να αποθηκεύονται ως μνήμες. Αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι, πράγματι οι άτρακτοι ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της δημιουργίας των αναμνήσεων που χρειαζόμαστε για την καθημερινή ζωή. Και μπορούμε να τις στοχεύσουμε για να ενισχύουμε την μνήμη».

Παραπομπές

Caroline Lustenberger, Michael R. Boyle, Sankaraleengam Alagapan, Juliann M. Mellin, Bradley V. Vaughn, Flavio Fröhlich. Feedback-Controlled Transcranial Alternating Current Stimulation Reveals a Functional Role of Sleep Spindles in Motor Memory Consolidation. Current Biology (2016). DOI: 10.1016/j.cub.2016.06.044

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *