Η ενσυναίσθηση είναι πιο συνηθισμένη στα ζώα από ότι προηγουμένως θεωρείτο

Ποντίκια του αγρού

Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, αποκαλύπτει ότι τα ποντίκια των αγρών (Microtus ochogaster), παρηγορούν άλλα ποντίκια τα οποία νοιώθουν αγχωμένα και φαίνεται ότι η οξυτοκίνη βρίσκεται πίσω από τον μηχανισμό αυτό. Μέχρι τώρα, η συμπεριφορά ενσυναίσθησης έχει τεκμηριωθεί μόνο σε λίγα μη ανθρώπινα είδη με υψηλά επίπεδα κοινωνικότητας και γνωστικής λειτουργίας όπως οι ελέφαντες, τα δελφίνια και τα σκυλιά.

Τα ποντίκια του αγρού είναι ιδιαίτερα κοινωνικά τρωκτικά, κάνοντας τα να είναι το επίκεντρο πολλών μελετών. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές πίσω από τη νέα αυτή μελέτη να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους για συμπεριφορές ενσυναίσθησης (εμπάθειας).

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πείραμα όπου συγγενικά και γνωστά μεταξύ τους ποντίκια απομονώθηκαν προσωρινά το ένα από το άλλο, ενώ ένα είχε εκτεθεί σε ήπιους κλυδωνισμούς. Μετά την επανασύνδεση τους, τα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στους κλυδωνισμούς προχώρησαν στο γλείψιμο των ποντικών που είχαν εκτεθεί στους κλυδωνισμούς γρήγορα και με μεγάλη διάρκεια.

Οι μετρήσεις στα επίπεδα των ορμονών αποκάλυψαν ότι τα συγγενικά μέλη και τα φιλικά ποντίκια ήταν στεναχωρημένα όταν δεν μπορούσαν να παρηγορήσουν τα ποντίκια πού ήταν αγχωμένα.

Το γεγονός ότι η παρήγορη συμπεριφορά συνέβη μόνο μεταξύ εκείνων που ήταν εξοικειωμένα το ένα με το άλλο, συμπεριλαμβανομένων μη συγγενικών ποντικιών, αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν μια αντίδραση σε αποστροφικά σήματα.

Δεδομένου ότι ο υποδοχέας της οξυτοκίνης συνδέεται με την συμπάθεια στους ανθρώπους, οι ερευνητές απόκλεισαν αυτόν τον νευροδιαβιβαστή στα ποντίκια σε μια σειρά από παρόμοια πειράματα συμπεριφοράς. Ο αποκλεισμός της οξυτοκίνης δεν προκάλεσε στα ποντίκια να αλλάξουν την συμπεριφορά αυτό-περιποίησης, εντούτοις έπαψαν να παρηγορούν το ένα το άλλο.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν νέες γνώσεις για τους μηχανισμούς της ενσυναίσθησης και της εξέλιξης των σύνθετων συμπεριφορών που προκαλούνται από την ενσυναίσθηση.

Παραπομπές

Η μελέτη – Oxytocin-dependent consolation behavior in rodents

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *