Μηχανικοί και χημικοί έχουν δημιουργήσει εύκαμπτα ηλιακά στοιχεία να γίνουν μέρος ενός παραθύρου ή ταπετσαρίας

Flexible solar panels

Μια ομάδα μηχανικών και χημικών αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Energy Letters, ότι έχουν παράγει εύκαμπτα ηλιακά στοιχεία που μπορούν να γίνουν μέρος ενός παραθύρου ή ταπετσαρίας συλλαμβάνοντας το φως από τον ήλιο καθώς και από πηγές στο εσωτερικό των κτιρίων.

Αυτά τα νέα ηλιακά στοιχεία που είναι λιγότερο από μισό χιλιοστό πάχους, δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας μεταξοτυπίας αναφέρουν οι ερευνητές, μέσω της οποίας γίνεται χρήση πάστας οξειδίου του τιτανίου σε χαμηλή θερμοκρασία, ως μέρος μιας δομής πέντε στρωμάτων που δημιουργεί λεπτά, εύκαμπτα ηλιακά στοιχεία παρόμοια σε εμφάνιση με πλακάκια του μπάνιου.

Επίσης τα ηλιακά αυτά στοιχεία μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για να καλύψουν μεγάλες επιφάνειες. Ένα μοναδικό ηλιακό στοιχεία, περίπου στο μέγεθος της παλάμης, παρέχει περίπου 75 milliwatts ενέργειας, έτσι ένα ηλιακό στοιχεία στο μέγεθος μιας τυπικής κόλλας χαρτιού θα μπορούσε εύκολα να επαναφορτίσει ένα τυπικό έξυπνο τηλέφωνο.

Τα περισσότερα ηλιακά στοιχεία που βασίζονται στο πυρίτιο μπορούν να απορροφήσουν μόνο το φως του ήλιου, αλλά τα νέα εύκαμπτα ηλιακά στοιχεία είναι κατασκευασμένα για να είναι σε θέση να απορροφήσουν διάχυτο φως, όπως αυτό που παράγεται από τους λαμπτήρες LED, από συνηθισμένους λαμπτήρες και από λαμπτήρες φθορισμού, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν την τεχνολογία πολύ ελκυστική. Πρώτον, μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα σε χαμηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε ο εξοπλισμός για την κατασκευή των ηλιακών στοιχείων είναι σχετικά φθηνός και εύκολος στη λειτουργία του. Δεύτερον, η επεκτασιμότητά της, η οποία είναι σε θέση να δημιουργήσει τα ηλιακά στοιχεία σε κυλίνδρους φύλλων, σημαίνει ότι κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ηλιακά αυτά στοιχεία στο σπίτι του ως ταπετσαρία τοίχου για να τροφοδοτήσει το σύστημα συναγερμού του, να επαναφορτίζει τις συσκευές του ή να τροφοδοτεί τα φώτα LED του.

Τα νέα αυτά ηλιακά στοιχεία θα μπορούσαν επίσης να γίνουν σε οποιοδήποτε σχέδιο, ώστε να μπορούν να γίνουν σκέπαστρα παραθύρων και κουρτίνες απορροφώντας το φως του ήλιου. Οι ιδιότητες των νέων ηλιακών στοιχείων είναι τέτοιες, ώστε στην πραγματικότητα υπάρχουν ελάχιστοι περιορισμοί όσον αφορά την πηγή του φωτός. Και το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια αναδυόμενη τεχνολογία, σημαίνει ότι οι ερευνητές θα είναι σε θέση να επεκτείνουν την χρησιμότητα των νέων ηλιακών στοιχείων καθώς προχωρούμε προς τα εμπρός.

Παραπομπές

Xiaojia Zheng, Congcong Wu, Shikhar K. Jha, Zhen Li, Kai Zhu, Shashank Priya. Improved Phase Stability of Formamidinium Lead Triiodide Perovskite by Strain Relaxation. ACS Energy Letters (2016). DOI: 10.1021/acsenergylett.6b00457

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *