Η περίοδος επικονίασης του φυτού Ephedra foeminea συσχετίζεται με τις περιόδους πανσελήνου

moon-pollination-plant

Δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ανακάλυψαν ότι η γονιμοποίηση σε ένα είδος του γένους Ephedra, το Ephedra foeminea συσχετίζεται με τη πανσέληνο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο παρατηρείται στο κόσμο των φυτών. Κανένα άλλο φυτό δεν έχει βρεθεί να αναμένει τη πανσέληνο για να προσελκύσει και να χρησιμοποιήσει τους επικονιαστές του, συμπεριλαμβανομένου και του είδους Ephedra distachya, κοντινός συγγενής του Ephedra foeminea, το οποίο βασίζεται στον άνεμο για τη μεταφορά της γύρης του.

Το φυτό επικονιάζεται από νυκτόβιες μύγες και σκώρους, τα οποία χρησιμοποιούν το φεγγάρι ως οδηγό για τις μετακινήσεις τους. Επιπλέον η αντανάκλαση του φωτός της πανσελήνου από τις σταγόνες επικονίασης στη κορυφή του φυτού, πολύ πιθανόν να προσελκύει τα έντομα αυτά προς το φυτό.

Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο Biology Letters, η Catarina Rydin και η Kristina Bolinder, περιγράφουν πως η ανακάλυψη αυτή προήλθε εντελώς τυχαία καθώς και την έρευνα που διενήργησαν έπειτα, η οποία επιβεβαίωσε τις υποψίες τους.

Για την αναπαραγωγή τους, τα φυτά παράγουν γύρη η οποία μεταφέρεται από τον άνεμο, έντομα και άλλα ζώα, σε άλλα φυτά του είδους του, τα οποία γονιμοποιούνται. Όπως ανέφεραν οι ερευνήτριες, τα είδη του γένους Ephedra γονιμοποιούνται και από έντομα και τον άνεμο, αλλά μόνο ένα είδος μέχρι στιγμής (Ephedra foeminea), “προτιμά” η γονιμοποίηση του από τους επικονιαστές του να γίνεται κατά τη διάρκεια της πανσελήνου.

Οι ερευνήτριες έκαναν αυτή τη ανακάλυψη μετά από την παρατήρηση των φυτών σε Ελλάδα και Κροατία, όπου μετά από μια άκαρπη περίοδο μελέτης των φυτών αυτών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρχε γονιμοποίηση από νυχτόβια έντομα, σκέφτηκαν να περιμένουν μέχρι να υπάρξει περισσότερο φως από το φεγγάρι.

Όταν επέστρεψαν κατά τη διάρκεια μίας πανσελήνου, βρήκαν τα φυτά να λαμπυρίζουν από την αντανάκλαση των σταγόνων επικονίασης στις κορυφές τους. Επιστρέφοντας στη Σουηδία, γεμάτες περιέργεια, ξεκίνησαν να μελετούν αρχεία σε σχέση με το φυτό, και βρήκαν ένα συσχετισμό μεταξύ των περιόδων επικονίασης του φυτού, και των περιόδων όπου υπάρχει πανσέληνος.

Το φυτό παράγει μία ζαχαρούχο ουσία, η οποία βγαίνει από τα κωνικού σχήματος θηλυκά όργανα του φυτού, σχηματίζοντας σφαιρίδια. Όταν ένα έντομο προσγειωθεί στο σφαιρίδιο, και στη συνέχεια πετάξει προς ένα άλλο φυτό, μεταφέρει μαζί του αυτή την ουσία, πάνω στην οποία βρίσκεται προσκολλημένη γύρη, η οποία φθάνει τελικά σε ένα σπόρο τον οποίο γονιμοποιεί. Τα σφαιρίδια αυτά, λάμπουν στο σκοτάδι από την αντανάκλαση προσελκύοντας τα έντομα.

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

1 Response

  1. kostadin burnev says:

    eeee mastreee ematame 4e afto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *