Φθορίζων υλικό αποκαλύπτει πως αναπτύσονται τα κύτταρα

cells

Ίνα από ένα ημιαγώγιμο πολυμερές, που αναπτύχθηκε για ηλιακά πλαίσια, είναι ένα εξαιρετικό υλικό υποστήριξης για την ανάπτυξη νέων ανθρώπινων ιστών. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Linköping στη Σουηδία, έχουν δείξει ότι η ίνα λάμπει, κάτι που καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της ανάπτυξης των κυττάρων μέσα σε ζωντανό ιστό.

Η έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Advanced Functional Materials, έγινε σε συνεργασία μεταξύ ερευνητών του Πανεπιστημίου του Linköping και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Linköping.

Ένας από τους στόχους της αναγεννητικής ιατρικής είναι να μπορεί να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα όργανα και ιστούς με νέο ιστό που να προέρχεται από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενή. Και οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι τα κύτταρα αναπτύσσονται καλύτερα αν έχουν κάποιο είδος υλικού υποστήριξης.

Ο  Daniel Aili, λέκτορας στο τμήμα μοριακής φυσικής, και ο διδακτορικός φοιτητής Abeni Wickham, μαζί με τους συναδέλφους τους, κατόρθωσαν να αναπτύξουν ένα υλικό υποστήριξης με πολύ ειδικές ιδιότητες.

«Το υλικό, ένα ημιαγώγιμο πολυμερές που ονομάζεται TQ1, αναπτύχθηκε αρχικά για οργανικά ηλιακά πλαίσια. Αλλά έχουμε καταφέρει να το επεξεργαστούμε για να είναι ένα μικρο-ινώδες υλικό, όπου μπορούμε να μελετήσουμε και να διεγείρουμε την ανάπτυξη των ιστών», ανέφερε ο Aili.

Το υλικό έχει μια σειρά από ζωτικής σημασίας πλεονεκτήματα :

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για αυτό είναι ότι στα κύτταρα φαίνεται να αρέσει αυτό το υλικό και παράλληλα ενσωματώνεται εύκολα σε ζωντανό ιστό. Επιπλέον οι ίνες είναι φθορίζουσες και εκπέμπουν φως σε ένα μήκος κύματος, όπου μπορούμε να δούμε και να ακολουθήσουμε το εμφύτευμα στον ιστό. Μέχρι σήμερα υπήρχε πρόβλημα με τα μαλακά βιοϋλικά από το γεγονός ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να δούμε πως ενσωματώνονταν με τα ζωντανά κύτταρα και τους ιστούς, και τι συνέβαινε με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές έχουν επίσης τοποθετήσει εμφυτεύματα αυτών των ινών σε αρουραίους για να δουν και να ερευνήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Δεν υπήρξαν φλεγμονές ή άλλες αρνητικές επιπτώσεις και το υλικό έδειξε επίσης ότι μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στον ιστό, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τον νέο ιστό να οξυγονώνεται και τελικώς να επιβιώσει. Οι φθορίζουσες ιδιότητες του υλικού καθιστούν δυνατή τη παρακολούθηση της αλληλεπίδρασης του με τον ιστό για χρονικό διάστημα 90 ημερών.

Συνδέσεις – Links

The Paper – Near-Infrared Emitting and Pro-Angiogenic Electrospun Conjugated Polymer Scaffold for Optical Biomaterial Tracking

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *