Απολίθωμα της Μέσης Τριαδικής περιόδου αποκαλύπτει τις πρώτες αποδείξεις ζωοτοκίας στα Archosauromorphs

Η πρώτη απόδειξη ζώντων γεννήσεων σε μια ομάδα ζώων που εθεωρείτο μέχρι σήμερα ότι γεννούν αυγά έχει δειχθεί από μια διεθνή ομάδα παλαιοντολόγων σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, μέσω της ανάλυσης ενός νέου απολιθώματος.

«Η ζωντανή γέννηση (ζωοτοκία), είναι γνωστή στα θηλαστικά, όπου η μητέρα έχει ένα πλακούντα για να θρέψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Η ζωντανή γέννηση είναι επίσης πολύ συχνή μεταξύ των σαυρών και των φιδιών, όπου μερικές φορές εκκολάπτονται μέσα στη μητέρα τους και αναδύονται χωρίς το κέλυφος του αυγού».

Μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ότι η τρίτη σημαντική ομάδα με την ονομασία Archosauromorpha, μια ομάδα που εξελίχθηκε πρώτα περίπου 260 εκατομμύρια χρόνια πριν και εκπροσωπείται σήμερα από τα πουλιά και τα είδη κροκοδείλιων, γεννούσε μόνο αυγά.

Το νέο απολίθωμα προέρχεται από ένα ασυνήθιστο, με μακρύ λαιμό ζώο που ονομάζεται archosauromorph και το οποίο ζούσε σε ρηχές θάλασσες της Νότιας Κίνας κατά τη Μέση Τριαδική περίοδο (245 εκατομμύρια χρόνια πριν). Το δείγμα δείχνει προς την ύπαρξη ενός εμβρύου μέσα στη μητέρα του, μια σαφής απόδειξη της ζωοτοκίας.

«Στη μελέτη μας αναφέρουμε την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου ερπετού με μακρύ λαιμό (Dinocephalosaurus), από τη Μέση Τριαδική περίοδο στη νοτιοδυτική Κίνα που δείχνει προς την κατεύθυνση της ζωοτοκίας από τα archosauromorphs», αναφέρουν επίσης οι παλαιοντολόγοι στη μελέτη τους.

Οι παλαιοντολόγοι αναφέρουν επίσης ότι το έμβρυο βρίσκεται μέσα στο πλευρό της μητέρας του και κοιτάζει προς τα εμπρός. Ζώα τα οποία έχουν καταποθεί συνήθως κοιτάζουν προς τα πίσω, καθότι το αρπακτικό καταπίνει το θήραμά του από το κεφάλι πρώτα για να το βοηθήσει να περάσει από το λαιμό του.

Επιπλέον, το μικρό ερπετό μέσα στη μητέρα φαίνεται από τη φυσιολογία του να αποτελεί το ίδιο είδος.

Η ανακάλυψη αυτή ωθεί προς τα πίσω τις αποδείξεις της αναπαραγωγικής βιολογίας κατά περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, και δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδης λόγος για τον οποίο τα archosauromorphs δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν την ζωοτοκία.

Οι ερευνητές αναφέρουν στη μελέτη τους ότι η εξελικτική ανάλυση έδειξε επίσης ότι το παράδειγμα αυτό της ζωοτοκίας συσχετίζεται με τον γενετικό καθορισμό του φύλου. Μερικά ερπετά σήμερα, όπως οι κροκόδειλοι, καθορίζουν το φύλο των απογόνων τους από την θερμοκρασία στο εσωτερικό της φωλιάς τους.

«Έχουμε εντοπίσει ότι ο Dinocephalosaurus, ένας μακρινός πρόγονος των κροκόδειλων, προσδιόριζε το φύλο των απογόνων του γενετικά, όπως τα θηλαστικά και τα πουλιά», αναφέρουν επίσης οι παλαιοντολόγοι στη μελέτη τους. «Αυτός ο συνδυασμός της ζωοτοκίας και του γονοτυπικού καθορισμού του φύλου φαίνεται να ήταν απαραίτητος για ζώα όπως ο Dinocephalosaurus, να γίνουν υδρόβια».

Παραπομπές

Liu et al. Live birth in an archosauromorph reptile. Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/ncomms14445

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *