Απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρων αποκαλύπτουν την θερμοκρασία του σώματός τους

Exif_JPEG_PICTURE

Ερευνητές έχουν μετρήσει τις θερμοκρασίες σώματος από ένα ευρύ φάσμα των δεινοσαύρων, με τη χρήση κελυφών από απολιθωμένα αυγά. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, προσφέρει ενδείξεις για το πώς τα ζώα αυτά να ρύθμιζαν την εσωτερική τους θερμοκρασία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα κελύφη αυγών από τα sauropods, μια ομάδα που περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έζησαν ποτέ, που ονομάζονται Titanosaurs, καθώς και τα κελύφη αυγών πτηνόμορφων και περίπου στο ανθρώπινο μέγεθος δεινοσαύρων που ονομάζονται oviraptorid.

Τα κελύφη αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η έκταση στην οποία ο άνθρακας-13 και το οξυγόνο-18, και τα δύο σπάνια φυσικά ισότοπα, ομαδοποιούνται σε απολιθώματα. Αυτή η “συσσωμάτωση” σπάνιων ισοτόπων έχει προηγουμένως δειχθεί ότι εξαρτάται από την θερμοκρασία της ανάπτυξης του απολιθώματος.

Τα δεδομένα από τα κελύφη συγκρίθηκαν με τα δεδομένα μιας προηγούμενης μελέτης που ο ομάδα έκανε, και στην οποία χρησιμοποιήθηκαν παρόμοιες τεχνικές για την εξέταση των θερμοκρασιών ανάπτυξης δεινοσαύρων sauropod, συμπεριλαμβανομένης της σαν καμηλοπάρδαλη δεινόσαυρο με το όνομα Giraffatitan και ένα γιγαντιαίο φυτοφάγο δεινόσαυρο γνωστό ως Camarasaurus.

Η ισοτοπική σύνθεση των κελυφών των αυγών έδειξε ότι οι μικρότεροι oviraptorid δεινόσαυροι είχαν θερμοκρασία του σώματος γύρω στους 32 βαθμούς κελσίου, αναμφισβήτητα πιο κάτω από τη θερμοκρασία των σύγχρονων θηλαστικών και πτηνών. Οι θερμοκρασίες σώματος των μεγαλύτερων δεινοσαύρων Titanosaur ήταν 38 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν παρόμοια με τα σύγχρονα θηλαστικά.

Το εύρημα αυτό, ότι οι μεγάλοι δεινόσαυροι διατηρούσαν θερμοκρασίες σώματος περίπου όπως το δικό μας, ενώ η θερμοκρασία σώματος των μικρότερων δεινοσαύρων έμοιαζε με τα σύγχρονα ερπετά, έχει επιπτώσεις για την κατανόηση της φυσιολογίας των δεινοσαύρων.

Titanosaur-Eggs-NEWS-WEB

Ένα μεγάλο σύμπλεγμα αυγών από την ομάδα των δεινοσαύρων που ονομάζεται Titanosaur

Τα σύγχρονα θηλαστικά περιγράφονται ως θερμόαιμα εφόσον ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους. Σε μια διαδικασία που ονομάζεται ενδοθερμία, τα θερμόαιμα θηλαστικά χρησιμοποιούν τη θερμότητα που παράγεται από τις δικές τους εσωτερικές λειτουργίες αντί να προσλαμβάνουν θερμότητα από το περιβάλλον, το οποίο τα εξωθερμικά ζώα κάνουν προσλαμβάνοντας την αναγκαία θερμότητα λιαζόμενα στον Ήλιο για ώρες.

Η μέτρηση χαμηλότερων θερμοκρασιών στους μικρούς δεινόσαυρους είναι τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς είχαν χαμηλότερο βασικό μεταβολισμό από ότι τα σύγχρονα θηλαστικά και πτηνά και ως εκ τούτου η εμφάνιση των σύγχρονων μηχανισμών της ενδοθερμίας δεν είχε συμβεί σε αυτούς.

Η εικόνα δεν είναι τόσο σαφής για τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους που μελετήθηκαν. Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν θερμοκρασίες παρόμοιες με τα σύγχρονα θηλαστικά, δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα ζώα αυτά είχαν πράγματι ενδοθερμικό μεταβολισμό ή αν ήταν απλά θερμά λόγο του τεράστιου μεγέθους τους, ένα φαινόμενο γνωστό ως γιγαντοθερμία. Οι γιγαντόθερμοι δεινόσαυροι ζούσαν σε μικρές γεωργικές εκτάσεις σε σχέση με τους μεγάλους όγκους τους και έτσι είχαν λιγότερη περιοχή μέσω της οποίας μπορούσαν να χάσουν θερμότητα. Ως εκ τούτου, η θερμότητα παγιδευόταν στο εσωτερικό τους.

Το ευρύ φάσμα των ζεστών θερμοκρασιών που ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα διάφορα είδη δεινοσαύρων που εξετάστηκαν στη μελέτη δείχνει ότι είτε είχαν μια σειρά από διαφορετικές μεταβολικές στρατηγικές ή όλοι είχαν χαμηλό βασικό μεταβολισμό και οι μεγάλοι ήταν θερμοί λόγο της γιγαντοθερμίας, αναφέρουν καταληκτικά στη μελέτη οι ερευνητές.

Παραπομπές

Η μελέτη – Isotopic ordering in eggshells reflects body temperatures and suggests differing thermophysiology in two Cretaceous dinosaurs

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *