Μύκητες θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τις μπανάνες σε 5 έως 10 έτη

Μπανάνα

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Genetics, πως τρεις μυκητολογικές ασθένειες έχουν εξελιχθεί σε μια θανάσιμη απειλή για τις μπανάνες στον κόσμο.

Η ανακάλυψη αυτή, εξοπλίζει καλύτερα τους ερευνητές στη προσπάθειά τους να αναπτύξουν ανθεκτικά στις ασθένειες φυτά τις μπανάνας και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για πρόληψη αυτών των ασθενειών.

«Έχουμε αποδείξει ότι δύο από τις τρεις πιο σοβαρές ασθένειες από μύκητες της μπανάνας έχουν γίνει πιο ισχυρές, αυξάνοντας την ικανότητά τους να επηρεάζουν τις μεταβολικές οδούς της μπανάνας και να κάνουν χρήση των θρεπτικών συστατικών τους», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

«Αυτή η παράλληλη αλλαγή στο μεταβολισμό του παθογόνου και του φυτού ξενιστή έχει παραλειφθεί μέχρι τώρα και μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα μοριακό αποτύπωμα της διαδικασίας προσαρμογής. Είναι πραγματικά ένα εγερτήριο κάλεσμα για την ερευνητική κοινότητα, για να κοιτάξει περισσότερους παρόμοιους μηχανισμούς μεταξύ παθογόνων παραγόντων και των φυτών ξενιστών τους».

Η μπανάνα είναι ένα από τα κορυφαία πέντε βασικά είδη διατροφής στο κόσμο. Περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι μπανάνας παράγονται ετησίως σε σχεδόν 120 χώρες. Αλλά η μπανάνα υποφέρει από ένα «πρόβλημα εικόνας», προσφέροντας στους καταναλωτές την εντύπωση ότι είναι και πάντα θα είναι διαθέσιμο. Οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτό το «πρόβλημα εικόνας», θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο  για το σύνολο του τομέα της μπανάνας στο πολύ εγγύς μέλλον.

Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια βιομηχανία της μπανάνας θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μόλις 5 έως 10 χρόνια από τη πολύ γρήγορη προώθηση των μυκητιάσεων. Και αυτό θα αποδειχθεί καταστροφικό για τα εκατομμύρια των αγροτών μικρής κλίμακας που εξαρτώνται από τις μπανάνες για τροφή, φυτικές ίνες και εισόδημα. Ήδη, η Sigatoka, μια ασθένεια που αποτελείται από τη συνένωση τριών μυκήτων, μειώνει τις αποδόσεις της μπανάνας κατά 40 τοις εκατό. Από όλες τις ασθένειες της μπανάνας, η Sigatoka είναι τώρα η πιο καταστροφική, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπόδιο για την παραγωγή μπανάνας σε όλο τον κόσμο.

Η συνεχής απειλή της νόσου απαιτεί από τους γεωργούς να υποβάλλουν αιτήσεις 50 μυκητοκτόνων για τις καλλιέργειες μπανάνας κάθε χρόνο για τον έλεγχο της νόσου.

«Τριάντα έως 35 τοις εκατό του κόστους παραγωγής μπανάνας είναι η εφαρμογή των μυκητοκτόνων», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές. «Επειδή πολλοί αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος του μυκητοκτόνου, μεγαλώνουν μπανάνες χαμηλότερης ποιότητας, που τους φέρνουν λιγότερο εισόδημα».

Και για εκείνους τους καλλιεργητές οι οποίοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μυκητοκτόνο, οι εφαρμογές δημιουργούν κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, όλες οι εμπορικές μπανάνες που βρίσκονται στα μανάβικα, είναι της ποικιλίας Cavendish. Και σε αντίθεση με μια ντομάτα ή φασόλια, τα οποία καλλιεργούνται από σπόρους, οι μπανάνες καλλιεργούνται από μοσχεύματα βλαστού.

Τα φυτά μπανάνας Cavendish προέρχονται όλα από ένα φυτό και έτσι όλοι οι κλώνοι έχουν τον ίδιο γονότυπο, κάτι το οποίο είναι μια συνταγή για καταστροφή. Έτσι μια ασθένεια ικανή να σκοτώσει ένα φυτό θα μπορούσε να τα σκοτώσει όλα.

Παραπομπές

Rafael E. Arango Isaza etc. Combating a Global Threat to a Clonal Crop: Banana Black Sigatoka Pathogen Pseudocercospora fijiensis (Synonym Mycosphaerella fijiensis) Genomes Reveal Clues for Disease Control. Plos Genetics (2016). DOI: 10.1371/journal.pgen.1005876

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *