Γονίδια από τους Neanderthal, τους Denisovans και άλλους αρχαϊκους μας συγγενείς, διαμόρφωσαν ένα μέρος της σύγχρονης μας βιολογίας

2D9844017-131204-coslog-huesos-9a-e1409463766234

Συντριπτικές γενετικές αποδείξεις συνηγορούν στο ότι ο Homo Sapiens, είχε σεξουαλικές επαφές με τους Neanderthal, Denisovans και άλλους αρχαϊκούς μας συγγενείς. Τώρα, ερευνητές χρησιμοποιούν μεγάλες γονιδιωματικές μελέτες για να διευκρινίσουν την αναμφισβήτητη συμβολή αυτών των αρχαίων μας συγγενών στην ανθρώπινη βιολογία, από την ικανότητα του Homo Sapiens να αντιμετωπίζει περιβάλλοντα εκτός Αφρικής, την τάση των σύγχρονων ανθρώπων προς το άσθμα, διάφορες παθήσεις του δέρματος και ίσως ακόμα και την κατάθλιψη.

Το ποσοστό του ανθρώπινου γονιδιώματος που προέρχεται από τους αρχαϊκούς μας συγγενείς είναι μικρό. Τα γονιδιώματα των περισσότερων Ευρωπαίων και Ασιατών είναι 2-4 τοις εκατό Neanderthal, με Denisovan DNA να αποτελεί περίπου το 5 τοις εκατό των γονιδιωμάτων των Μελανισιανών και των αυτόχθονων Αυστραλών. DNA από άλλους μακρινούς μας συγγενείς πιθανώς βρίσκεται διασκορπισμένο στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Αλλά αυτές οι αλληλουχίες του DNA μπορεί να είχαν μια μεγάλη επίδραση στην ανθρώπινη βιολογία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πολύ διαφορετικές από τις αντίστοιχες του σύγχρονου ανθρώπου, αναφέρει ο γενετιστής πληθυσμού David Reich της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, γεγονός που καθιστά πιο πιθανόν ότι θα μπορούσαν να εισάγουν χρήσιμα γνωρίσματα. «Ακόμα κι αν αυτό το DNA αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του δικού μας DNA, εντούτις φαίνεται να έπαιξε το ρόλο του στη κατοπινή πορεία του Homo Sapiens», πρόσθεσε ο David Reich.

Πέρσι ο David Reich, ήταν επικεφαλής μια ομάδας που προσδιόρισε και κατηγοριοποίησε το μέρος του DNA του Neanderthal που βρίσκεται στους σύγχρονους ανθρώπους. Η μελέτη έδειξε ότι ορισμένα γονίδια από το DNA του Neanderthal, μπορεί να βοήθησαν τους Ευρασιάτες να μειώσουν την απώλεια θερμότητας ή να έχουν πιο χοντρές τρίχες. Όμως η απόδειξη ότι αυτά τα γονίδια ήταν επωφελή δεν ήταν αρκετά δυνατή.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα γονιδιώματος και τους ιατρικούς φακέλους από 28,000 ασθενείς νοσοκομείων η Corrine Simonti και ο Tony Capra εξελεκτικοί βιολόγοι του πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ, κοίταξαν για διαφορές σε χαρακτηριστικά και τις ιατρικές διαγνώσεις μεταξύ των ανθρώπων με μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή ενός γονιδίου που προέρχεται  από Neanderthal και εκείνων που είχαν το ίδιο γονίδιο αλλά που προέρχεται εξολοκλήρου από τον Homo Sapiens. Βρήκαν ότι οι παραλλαγές του γονιδίου Neanderthal φάνηκε να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο για ασθένειες όπως η οστεοπόρωση και της πήξης του αίματος αλλά και τον εθισμό στην νικοτίνη. Μια άλλη ανάλυση, η οποία εξέτασε τις συνδυασμένες επιπτώσεις πολλών παραλλαγών του DNA, κατέδειξε μια πιο μικτή εικόνα. Αποκάλυψε δεσμούς μεταξύ του Neanderthal DNA και της κατάθλιψης, της παχυσαρκίας και ορισμένες διαταραχές του δέρματος, με ορισμένες παραλλαγές να σχετίζονται είτε με αυξημένο κίνδυνο είτε με μειωμένο κίνδυνο. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για τη Μοριακή Βιολογία και Εξέλιξη που έγινε φέτος στη Βιέννη.

1.18086

Μια παραλλαγή γονιδίου των αρχαϊκών μας συγγενών Denisovans βοηθά τους σύγχρονους Θιβετιανούς να αντιμετωπίσουν τη ζωή σε μεγάλα υψόμετρα

Οι γονιδιακές παραλλαγές από Neanderthal όπως και οι περισσότερες ανθρώπινες παραλλαγές, έχουν μια μικρή μόνο επίδραση στο κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των καταστάσεων, σημειώνει ο Tony Capra. Αλλά βλέποντας γονίδια των Neanderthal που εμπλέκονται στις διαταραχές του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών που προκαλούνται από την έκθεση στον Ήλιο, η διαπίστωση αυτή έρχεται να συμφωνήσει με προηγούμενες μελέτες που συνδέουν το DNA των Neanderthal με τη βιολογία του δέρματος, πρόσθεσε ο Tony Capra.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνέπειες των αρχαϊκών γονιδίων μπορεί να έχουν αλλάξει με την πάροδο των αιώνων. Οι Simonti και ο Capra, ανέφεραν επίσης κατά τη συνάντηση της Βιέννης, ότι οι διαταραχές της πήξης του αίματος που βιώνουν οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορεί να σχετίζονται με γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος των Neanderthal, αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρχαϊκά γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να έχουν συμβάλει επίσης, στην ικανότητα του  Homo Sapiens να αντιμετωπίζει ασθένειες που συνάντησε έξω από την Αφρική.

Πολλά χαρακτηριστικά που ήταν προσαρμοστικά πριν από 10,000 χρόνια θα μπορούσαν σήμερα να είναι δυσπροσάρμοστα, λόγω του τρόπου ζωής, τη διατροφή και άλλες αλλαγές, σημειώνει ο Rasmus Nielsen, γενετιστής πληθυσμού του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια.

Συνδέσεις – Links

Neanderthals had outsize effect on human biology (Nature Magazine)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *