Γυαλί που σχηματίστηκε από προσκρούσεις στον πλανήτη Άρη ίσως δώσει στοιχεία για την ύπαρξη ζωής στο παρελθόν

martianglass

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Brown στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανίχνευσαν εναποθέσεις γυαλιού μέσα σε κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Παρόλο που αυτά τα γυαλιά δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας βίαιης πρόσκρουσης ενός αστεροειδή στην επιφάνεια του πλανήτη, εντούτοις θα μπορούσαν να μας παράσχουν μια ματιά στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο παρελθόν στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές ερευνητικές ομάδες, έχουν δείξει ότι, εδώ στη Γη, αρχαία βιοσημάδια (ίχνη που παραμένουν από την ύπαρξη ζωής), μπορούν να διατηρηθούν σε γυαλί το οποίο προήλθε από μια βίαιη πρόσκρουση στην επιφάνεια της Γης. Μια από αυτές τις μελέτες, με επικεφαλής τον Γεωλόγο Peter Schultz του πανεπιστημίου Brown, η οποία δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο χρόνο, κατάφερε να βρει οργανικά μόρια ακόμα και υπολείμματα φυτικής ύλης που είχαν εγκλωβιστεί σε γυαλί το οποίο σχηματίστηκε από μια πρόσκρουση που έγινε εκατομμύρια χρόνια πριν στην Αργεντινή. Ο Schultz μέσω της μελέτης αυτής πρότεινε πως παρόμοιες διαδικασίες που έχουν συμβεί στην επιφάνεια του Άρη μπορεί να έχουν διατηρήσει στο γυαλί που έχει σχηματιστεί σημάδια ζωής, νοουμένου πως οποιαδήποτε μορφή ζωής θα ήταν παρόν κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης.

«Οι προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει από άλλους, μας έχουν δείξει πως γυαλί το οποίο δημιουργείται κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης ενός σώματος στην επιφάνεια ενός πλανήτη ο οποίος ίσως να φιλοξενεί ζωή, είναι δυνητικά πιθανόν να έχει διατηρήσει βιοσημάδια αυτής της ζωής», δήλωσε ο Kevin Cannon, υποψήφιος για Ph.D στο πανεπιστήμιο Brown και ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας αυτής μελέτης.

Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Geology.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *