Το παγκόσμιο αποτύπωμα του αζώτου έχει χαρτογραφηθεί για πρώτη φορά

Ρύπανση αζώτου

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience καταγράφει για πρώτη φορά τα παγκόσμια ποσοστά αζώτου στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε 188 χώρες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία είναι υπεύθυνες για το 46 τοις εκατό των εκπομπών αζώτου στο κόσμο.

Η διεθνής συνεργασία πίσω από την νέα αυτή μελέτη, υπό την ηγεσία του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, βρήκε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες όσο και οι ανεπτυγμένες επίσης χώρες είχαν μια τάση αύξησης της παραγωγής αζώτου και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις εκπομπές του αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών προέρχεται από βιομηχανίες, όπως η γεωργία, οι μεταφορές και η παραγωγή ενέργειας.

Η ρύπανση αζώτου γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό πρόβλημα, καθότι οι χώρες δεν καταναλώνουν μόνο το φυσικό στοιχεία αλλά παράγουν επίσης μεγαλύτερες ποσότητες από συνθετικό άζωτο.

«Γνωρίζουμε ότι οι εκπομπές αζώτου αυξάνονται – όπως ακριβώς και οι εκπομπές διοξιδείου του άνθρακα, καθώς οι πληθυσμοί επεκτείνονται», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Αναλύουμε τώρα τις τάσεις, όπως η αύξηση της κατανάλωσης και κοιτάζουμε τις διάφορες βιομηχανίες που ευθύνονται για την ρύπανση από άζωτο».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *