Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τους ωκεανούς πιο τοξικούς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να προκαλέσουν μια σειρά αλλαγών στους παγκόσμιους ωκεανούς, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης τους, της όξυνσης τους και της απώλειας οξυγόνου.

Τώρα μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, δείχνει ότι μια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που αφορά τους ωκεανούς που έχει ήδη συμβεί είναι η εξάπλωση και εντατικοποίηση των τοξικών φυκιών.

Οι ερευνητές στη μελέτη τους, χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης δεδομένα της θερμοκρασίας των ωκεανών, παράλληλα με τα δεδομένα ανάπτυξης δύο από των πιο τοξικών φυκιών στον Βόρειο Ατλαντικό και στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό που ονομάζονται Alexandrium και Dinophysis.

Τα ευρήματα της μελέτης τους δείχνουν ότι από το 1982, μεγάλες εκτάσεις αυτών των ωκεάνιων λεκανών έχουν θερμανθεί και έγιναν πολύ πιο φιλόξενες σε αυτά τα φύκια, και ότι νέες “ανθίσεις” αυτών των φυκών έχουν γίνει κοινές στις ίδιες αυτές περιοχές.

Το Alexandrium και το Dinophysis αποτελούν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθότι δημιουργούν νευροτοξίνες και γαστρεντερικές τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν παραλυτική και διαρρηκτική δηλητηρίαση από τα οστρακοειδή στον άνθρωπο.

“Τοξικές ή επιβλαβείς ανθοφορίες φυκιών δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να τις γνωρίζουν με άλλα ονόματα όπως οι κόκκινες παλίρροιες”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Αυτά τα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες ή και να σκοτώσουν ανθρώπους που καταναλώνουν οστρακοειδή που έχουν μολυνθεί από τοξίνες και μπορούν να βλάψουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, σκοτώνοντας τα ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς”.

“Η κατανομή, η συχνότητα και η ένταση αυτών των γεγονότων έχουν αυξηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και η μελέτη μας αυτή συνδέει αυτή την επέκταση με τη θέρμανση των ωκεανών σε ορισμένες περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού”

Τα θαλάσσια φύκια είναι τόσο μικροσκοπικά (50 από αυτά δίπλα-δίπλα καλύπτουν μόνο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας), που μπορεί να φαίνονται αβλαβή. Αλλά όταν δισεκατομμύρια από αυτά συναντιόνται, μπορούν να δηλητηριάσουν τους ανθρώπους, να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή και να βλάψουν την οικονομία παράκτιων κοινοτήτων.

Ενώ αρκετές μελέτες έχουν προβλέψει ότι η “άνθιση” των τοξικών φυκιών μπορεί να γίνει πιο συνηθισμένη στο μέλλον, η μελέτη αυτή είναι μια από τις πρώτες που συνδέουν την πρόσφατη εντατικοποίηση αυτών των γεγονότων με τη θέρμανση των ωκεανών.

Η εμπιστοσύνη στα ευρήματα της μελέτης προήλθε από την αντιστοίχηση των ευρημάτων σε μία από τις κεντρικές αρχές της βιολογίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη: Οι οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων των τοξικών φυκιών), θα μεταναστεύσουν στους πόλους της Γης καθώς προχωράει η αύξηση της θερμοκρασίας. Και η ταυτοποίηση των πρόσφατα φιλόξενων περιοχών του ωκεανού για αυτά τα φύκια στη νέα μελέτη, αντιστοιχεί σε πρόσφατα τεκμηριωμένα τοξικές “ανθοφορίες” των φυκιών αυτών.

Παραπομπές

Christopher J. Gobler et al. Ocean warming since 1982 has expanded the niche of toxic algal blooms in the North Atlantic and North Pacific oceans. Proceedings of the National Academy of Sciences (2017). DOI: 10.1073/pnas.1619575114

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *