Βακτήρια του εντέρου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις επιπτώσεις της δίαιτας υψηλής σε αλάτι

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα μειώνει τον πληθυσμό ενός τύπου βακτηρίων του εντέρου που ονομάζεται Lactobacillus.

Ως αποτέλεσμα, τα ανοσοκύτταρα Th-17 αναπτύσσονται σε αριθμό, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός του τρόπου με τον οποίο συμβάλλουν στην υπέρταση δεν είναι ακόμη γνωστός.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Καθώς το νάτριο συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα διατηρεί περισσότερο υγρό για να μπορέσει να το αραιώσει, όπου η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να διακινήσουν τον επιπλέον όγκο νερού. Αυτό μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, ενδεχομένως οδηγώντας σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόσφατες ενδείξεις έχουν επίσης ενοχοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σε μερικές από τις επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλού αλατιού.

Οι ερευνητές έχουν δείξει προηγουμένως ότι το αλάτι αυξάνει τον πληθυσμό των κυττάρων Th-17, το οποίο προκαλεί φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η περίσσεια αλατιού μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας αυτοάνοσης ασθένειας που είναι παρόμοια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας στα ποντίκια.

Έχουν μελετήσει επίσης τις αλληλεπιδράσεις των μικροβίων στο μικροβίωμα του ανθρώπου με πληθυσμούς διαφορετικών τύπων ανοσοκυττάρων, και έχουν βρει ότι η ισορροπία μεταξύ προ-φλεγμονωδών κυττάρων όπως το Th-17 και αντιφλεγμονωδών κυττάρων επηρεάζεται από τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Έχουν επίσης βρει ότι τα προβιοτικά μπορούν να διαταράξουν αυτή την ισορροπία αυτή υπέρ των αντιφλεγμονωδών κυττάρων.

Στη νέα τους μελέτη οι ερευνητές προσπάθησαν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα επηρέαζε το μικροβίωμα και αν αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις επιζήμιες επιπτώσεις μιας τέτοιας δίαιτας στην υγεία.

Για δύο εβδομάδες, οι ερευνητές έτρεφαν ποντίκια με μια δίαιτα στην οποία το χλωριούχο νάτριο (επιτραπέζιο αλάτι) αποτελούσε το 4 τοις εκατό της συνολικής τροφής, σε σύγκριση με το 0,5 τοις εκατό για τα ποντίκια σε μια κανονική διατροφή.

Διαπίστωσαν ότι αυτή η δίαιτα οδήγησε σε μείωση του πληθυσμού του Lactobacillus murinus. Τα ποντίκια αυτά είχαν επίσης μεγαλύτερους πληθυσμούς κυττάρων Th-17 και η αρτηριακή τους πίεση αυξήθηκε.

Όταν ποντίκια που έπασχαν από υψηλή αρτηριακή πίεση έλαβαν ένα προβιοτικό που περιείχε Lactobacillus murinus, οι πληθυσμοί Th-17 μειώθηκαν και η υπέρταση μειώθηκε.

Σε μια μελέτη 12 ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη 6.000 mg χλωριούχου νατρίου ημερησίως στη διατροφή των συμμετεχόντων, για διάρκεια δύο εβδομάδων, άλλαξε επίσης τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο.

Οι πληθυσμοί των βακτηρίων Lactobacillus μειώθηκαν και η πίεση των ασθενών αυξήθηκε μαζί με τις μετρήσεις των κυττάρων Th-17.

Όταν τα άτομα έλαβαν ένα εμπορικώς διαθέσιμο προβιοτικό για μία εβδομάδα πριν από τη μετάβαση σε δίαιτα υψηλού αλατιού, τα επίπεδα γαλακτοβακίλλων του εντέρου και η αρτηριακή πίεση παρέμειναν φυσιολογικά.

“Δεν είναι ακόμα σαφές το πώς ακριβώς τα κύτταρα Th-17 συμβάλλουν στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων ασθενειών μιας δίαιτας υψηλού αλατιού”, αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές.

“Μάθαμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ασκεί πολύ έλεγχο στο σώμα, πέρα ​​από αυτό που γενικά θεωρούμε ως ασυλία. Οι μηχανισμοί με τους οποίους ασκεί τον έλεγχο εξακολουθούν να ξετυλίγονται”.

“Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας, μαζί με τις μελλοντικές μελέτες, θα βοηθήσουν να ριχθεί φως στο μηχανισμό με τον οποίο η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι επηρεάζει τις ασθένειες”.

Παραπομπές

Nicola Wilck et al. Salt-responsive gut commensal modulates TH17 axis and disease. Nature (2017). DOI: 10.1038/nature24628

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *