Ο μισός βαθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη αύξησε τον ακραίο καιρό

Μισός βαθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν αρκετός για να αυξήσει τα θερμικά κύματα και τις έντονες βροχές σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αναφέρουν ερευνητές σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change.

Συγκρίνοντας δύο περιόδους 20 χρόνων (1960-79 και 1991-2010), μεταξύ των οποίων οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμό Κελσίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά είδη ακραίων καιρικών συνθηκών αυξήθηκαν σε διάρκεια και ένταση.

Οι πιο καυτές θερινές θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα βαθμό Κελσίου, στο ένα τέταρτο των χερσαίων περιοχών της Γης, ενώ οι πιο κρύες χειμερινές θερμοκρασίες ήταν πιο θερμές κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Η ένταση των ακραίων βροχοπτώσεων αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 τοις εκατό στο ένα τέταρτο των χερσαίων περιοχών της Γης, και η διάρκεια των καυτών περιόδων (οι οποίες μπορεί να τροφοδοτήσουν καταστροφικές δασικές πυρκαγιές), επιμηκύνθηκε κατά μία εβδομάδα στα μισά εκτάσεις.

Αυτές οι αλλαγές ήταν πολύ έξω από τα όρια της φυσικής μεταβλητότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Πρέπει να βασιστούμε σε μοντέλα κλίματος για να προβλέψουμε το μέλλον. Όμως, δεδομένου ότι τώρα έχουμε παρατηρητικά στοιχεία για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, μπορούμε επίσης να δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας”.

Στην επιστήμη, οι παρατηρούμενες τάσεις γενικά θεωρούνται πιο αξιόπιστες από τις προβλέψεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τις υποθέσεις που έγιναν.

Οι αλλαγές στο κλίμα (οι οποίες μερικές φορές ορίζονται ως “μέσες καιρικές συνθήκες”), μπορούν να ανιχνευθούν μόνο σε χρονικές περιόδους που μετρούνται σε δεκαετίες ή και περισσότερο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προέρχεται από κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, άρχισε αργά στις αρχές του 19ου αιώνα με την έναρξη της εκβιομηχάνισης, αλλά έχει επιταχυνθεί γρήγορα τα τελευταία 50 ή 60 χρόνια.

Η Συμφωνία του Παρισιού, που έχει υπογραφεί στο Παρίσι το 2015, δεσμεύει τα έθνη που την έχουν υπογράψει, να κρατήσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη κάτω από τους δυο βαθμούς Κελσίου, και να προσπαθήσουν να την σταματήσουν στους 1,5 βαθμούς.

Για να ενημερώσει την προσπάθεια αυτή, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η κορυφαία επιστημονική συμβουλευτική ομάδα του ΟΗΕ, θα εκδώσει έκθεση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τον Σεπτέμβριο του 2018 σχετικά με το εάν αυτό είναι εφικτό και ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η νέα μελέτη (μία από τις χιλιάδες που θα εξεταστεί από την IPCC), υποδηλώνει ότι η άνοδος κατά το ήμισυ περίπου είναι σημαντική.

“Με την θέρμανση που ο πλανήτης έχει ήδη βιώσει, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι μια διαφορά των 0,5 βαθμών Κελσίου έχει πραγματικά σημασία”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Παλαιότερες έρευνες που βασίζονται σε μοντέλα υπολογιστών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δυο βαθμών Κελσίου θα έχει (σε σύγκριση με τον ενάμιση βαθμό), διπλάσια επίπτωση στις καλλιέργειες, της έλλειψης νερού και των καταιγίδων σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το κράτημα της αύξησης της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό, θα δώσει στους κοραλλιογενείς υφάλους (τον ακρογωνιαίο λίθο των οικοσυστημάτων που τρέφουν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους και ένα τέταρτο της θαλάσσιας άγριας πανίδας), μια πιθανότητα να προσαρμοστούν σε θερμότερες και πιο όξινες θάλασσες.

Ένας επιπλέον μισός βαθμός ωστόσο, θα εκθέσει τους περισσότερους υφάλους σε πιθανή εξαφάνιση μέχρι το τέλος του αιώνα.

Παραπομπές

Carl-Friedrich Schleussner et al. In the observational record half a degree matters. Nature Climate Change (2017). DOI: 10.1038/nclimate3320

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *