Ήλιο

download

Το Ήλιο (Helium) είναι ένα χημικό στοιχείο με σύμβολο He και ατομικό αριθμό 2. Είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο στοιχείο στο σύμπαν μετά το υδρογόνο σε ποσοστό 24 τοις εκατό της συνολικής στοιχειακής μάζας του σύμπαντος.

Είναι ένα άχρωμο, άοσμο, άγευστο και μη τοξικό αέριο με μαζικό αριθμό 4.002602 και το πρώτο από τα ευγενή αέρια του περιοδικού πίνακα των στοιχείων. Το άτομο του Ηλίου αποτελείται από 2 ηλεκτρόνια σε τροχιακές στοιβάδες που περικυκλώνουν τον πυρήνα του, που αποτελείται από 2 πρωτόνια και 2 νετρόνια.

Η ανακάλυψη του στοιχείου έγινε από τον Pierre-Jules-Cesar Janssen, ένα Γάλλο αστρονόμο το 1868, όταν παρατήρησε μία κίτρινη φασματική γραμμή με μήκος κύματος 587,49mm στο φάσμα του Ήλιου, κατά τη διάρκεια της ολικής ηλιακής έκλειψης στο Γκουντούρ της Ινδίας.

Στη συνέχεια ένας άλλος αστρονόμος, ο Άγγλος Joseph Norman Lockyer, την ίδια χρονιά παρατήρησε επίσης την κίτρινη γραμμή στο ηλιακό φάσμα όπου κατέληξε στο γεγονός πως πρόκειται για ένα νέο στοιχείο και μαζί με το Άγγλο χημικό Edward Frankland του έδωσαν το όνομα Helium (Ήλιο), από την ελληνική λέξη Ήλιος. Το Ήλιο είναι το μοναδικό στοιχείο που ανακαλύφθηκε πρώτα εκτός της Γης.

Στη Γη είναι αρκετά σπάνιο και συναντάται περισσότερο στην ατμόσφαιρα όπου αποτελεί το 0,0005% του συνολικού της όγκου. Καθότι η βαρύτητα της Γης δεν μπορεί να το συγκρατήσει, ένα μεγάλο μέρος του χάνεται στο διάστημα, το οποίο αναπληρώνεται από την δημιουργία νέου Ηλίου μέσω της διάσπασης ραδιενεργών στοιχείων όπως το Θόριο και το Ουράνιο τα οποία βρίσκονται στο φλοιό της Γης. Αυτό το νέο Ήλιο φτάνει στην ατμόσφαιρα μέσω ρωγμών στον φλοιό.

Σήμερα το Ήλιο ανακτάται για εμπορική χρήση από κοιτάσματα φυσικού αερίου και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως ανυψωτικό αέριο σε αερόπλοια και μπαλόνια (με τα γνωστά φωνητικά αποτελέσματα σε πάρτι). Καθότι η χρήση για αερόπλοια δεν είναι τόσο σημαντική πια, χρησιμοποιείται περισσότερο για την ανύψωση μετερεωλογικών μπαλονιών. Προτιμάται από το υδρογόνο γιατί δεν είναι εύφλεκτο και έχει το 92,64 τοις εκατό της ανυψωτικής ικανότητας του.

Χρησιμοποιείται επίσης ως αδρανές ασπίδα για τις συγκολλήσεις τόξου όπως επίσης και για τη δημιουργία κατάλληλης πίεσης στις δεξαμενές καυσίμων που τροφοδοτούν πυραύλους υγρών καυσίμων. Μία άλλη χρήση του Ηλίου είναι στη δημιουργία μίας ελεύθερης από άζωτο ατμόσφαιρας για τους δύτες μεγάλων βαθών για να μην πάσχουν από την κατάσταση γνωστή ως νάρκωση αζώτου. Το Ήλιο είναι ένα σημαντικό κρυογονικό υλικό και χρησιμοποιείται για τη μελέτη της υπεραγωγιμότητας  και για τη δημιουργία υπεραγώγιμων μαγνητών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *